Michelle, his belle

Se năștea pe 17 ianuarie 1964, într-o suburbie săracă a Chicago-ului. Nu aveau blocuri, locuiau în niște bungalouri. Tatăl ei era instalator și câștiga puțin, nu suficent cât să întrețină familia de patru, mai ales după ce soția lui și-a dat demisia din postul de secretară ca să o crească pe ea și fratele ei mai mare. Cum nici unul dintre părinți nu fusese la colegiu, au insistat ca ea să urmeze cu orice preț calea educației alese. Și ea și fratele său citeau fluent la patru ani. A fost cea mai bună din generația ei în cel mai bun liceu de Chicago, apoi a absolvit Princeton cum laude, tot acolo obținând și un doctorat, ulterior. Doctoratul l-a dat în 1988. În 1989, îl cunoștea pe viitorul ei soț, un tip care venise intern în firma unde ea lucra de un an și pe care trebuia să-l mediteze și să-l învețe tainele meseriei (deși el era cu trei ani mai mare).
De altfel, Michelle Obama este doar una dintre cele trei prime doamne care a absolvit colegiul din istoria Americii, semn al unei țări care poate nu era pregătită să aibă o femeie președinte. Foarte probabil, Hilary a și fost femeia greșită. Așa cum mulți apropiați ai cuplului povestesc, Michelle ar fi probabil președintele mai bun dintre cei doi.
Căsătorită cu Barack în 1992, la trei ani după ce începuseră să-și dea întâlniri, Michelle și-a crescut cele două fetițe singură, dar greu, continuând să își facă meseria. E cunoscut faptul că s-a dus la mai multe interviuri cu fata cea mică după ea, pe când aceasta era doar un sugar. Astăzi, Sacha are 14 ani.
Sfaturile ei sincere și nefardate pentru soțul său sunt deja celebre. Înainte ca Barack să se urce pe scenă pentru ultimul discurs de la Convenția din 2004, care i-a adus finalmente primul mandat de președinte, cuvintele lui Michelle au răsunat tare la zeci de milioane de televizoare de pe toată planeta: ”Numai nu te face de rahat, dragul meu, ok?”. Ulterior, Michelle s-a arătat cel puțin la fel de pricepută în arta retoricii precum soțul ei. Bonusul? Ea își scrie singură discursurile. Da, chiar și pe acela pe care noua primă doamnă (o parașută proastă ca noaptea) i l-a furat cuvânt cu cuvânt.
Mandatul ei de primă doamnă a fost unul glorios și cu multe realizări, poate cele mai multe de la Jacqueline Kennedy încoace.
Iar ieri, pe la ora 6 seara, a României, soțul ei și viitorul fost președinte al SUA i-a scris următoarea urare publică, pe Twitter: ”Pentru fata din sud care a acceptat un rol pe care nu și-l dorise și s-a descurcat de parcă ar fi fost născută pentru asta: La Mulți Ani, Michelle. Te iubesc.”

Vizualizări: 564

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: