Mii de miei, sacrificați în Gorj. La ce preț se gândesc oierii

Ciobanii din Gorj încep să-și facă planurile pentru Paște. Iarna a fost foarte grea, iar oile au consumat aproape dublu decât anul trecut. Fermierii își fac calcule și, chiar dacă mieii vor fi cam mari aproape de sărbătorile pascale, prețul unui kilogram de carne va fi în jur de 25 de lei.

Iarna grea și lungă le-ar putea aduce pierderi fermierilor gorjeni. Cei mai mulți au cheltuit sume mari să asigure hrana animalelor. "A fost foarte grea iarna. Aproape dublu am consumat. Mă refer la baloți de lucernă, fân, boabe. A fost multă zăpadă. Am avut cinci luni de iarnă și cheltuielile au fost mult mai mari față de anul trecut. Oile au început deja să fete. Primii miei au fost fătați încă din decembrie. Chiar dacă vor fi cam măricei unii dintre ei, de Paști, vor fi destui numai buni de sacrificat. Noi obișnuim să mergem la Târgu Jiu, să-i vindem. Îi tăiem în fața clientului", a spus Ileana Bivolaru, din Vânăta.

Femeia are în grijă, alături de întreaga familie, peste 800 de oi. În acest an, de Paște, va sacrifica în jur de 500 de miei. „Anul trecut, a mers foarte bine vânzarea. Am avut cu 25 de lei prețul unui kilogram de carne. Cred că și în acest an va fi cam la fel, dar prețul final îl stabilește clientul. Avem miei și mai mari, și mai mici, fiecare după preferințe”, a mai spus Ileana Bivolaru.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Gorj urmează să stabilească și unde vor fi centrele de sacrificare. Acum așteaptă solicitări din teritoriu. „Sigur va fi centrul de la Târgu Jiu. Rămâne de văzut și ce alte solicitări vom avea în teren. Anul trecut, în Gorj, au fost sacrificați în jur de 3.100 de miei. În acest an, cred că vor fi mai mulți pentru că au fost fătați din timp și mai sunt aproape două luni până la Paște”, a explicat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 2,322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: