Mii de salarii majorate „netransparent” la CEO

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, susţine că majorarea salarială de anul acesta nu va fi la nivelul aşteptat şi pentru că multe salarii au fost crescute anul trecut, în mod netransparent, în baza referatelor făcute de şefii de carieră. Pîrvulescu spune că majorările deja făcute vor consuma circa un milion de lei pe lună din fondul suplimentar din acest an. Conducerea CE Oltenia a anunţat că au fost majorate anul trecut aproape patru mii de salarii.

„Am crescut salariile la 3.810 oameni din 13.300”, a spus Sorin Boza într-o declaraţie dată joi presei. Despre o parte din aceste majorări s-a ştiut, cum ar fi cele 835 de salarii mici crescute la 1.650 de lei. La fel, au fost anunţate creşteri ale salariilor sudorilor, de exemplu, dar şi ale salariilor mici din TESA. Totuşi, faptul că aceste creşteri vor consuma 12 milioane de lei din fondul de salarii din 2018 i-a luat prin surprindere pe liderii de sindicat.

„Sunt chestiuni care nu au fost tocmai ortodoxe anul trecut. Suma ne face să credem să această procedură nu a fost tocmai în regulă. Cred că s-au făcut multe referate de şefii de EMC şi de sucursale, cred că va izbucni o suspiciune a unor colegi faţă de alţi colegi. Nu spun că e lucru rău că au luat salarii mai mari, e rău că a fost netransparent”, a spus Dumitru Pîrvulescu la Tele 3.

Preşedintele FNME susţine că aceste majorări de salarii făcute pe bază de referate au dus şi la neaplicarea art. 153 din CCM anul trecut, când a fost promisă echilibrarea salarială. Ceea ce nu a spus Pîrvulescu este faptul că multe dintre referate au fost susţinute de liderii sindicali.

Boza: S-a făcut un pas, mai e mult de făcut

Preşedintele FNME a spus că nu ştie numărul de salarii majorate anul trecut, estimând însă că sunt foarte multe, dacă vor consuma un milion de lei lunar din fondul de salarii.

Preşedintele Directoratului, Sorin Boza, a lămurit lucrurile, într-o declaraţie de presă în care le cerea oamenilor să nu mai protesteze, ci să apeleze la calea dialogului: „Pot oricând să fiu contactat, sunt deschis la dialog. Complexul Energetic Oltenia lucrează astăzi cu 9 grupuri din 11, este nevoie de energie, de cărbune, iar dacă noi ne dorim bani, trebuie să facem bani. Asta este o perioadă propice să facem bani. Şi eu îmi doresc să cresc salariile, nu am niciun target personal să nu cresc salariile. Ştiu ce s-a făcut, ştiu că venim din anii trecuţi cu un pietroi în spate, timp de patru ani nu s-a făcut nimic. Dar, am demonstrat anul acesta că am făcut un pas, am crescut salariile la 3.810 oameni din 13.300. S-a făcut un pas, mai e mult de făcut, se poate face doar prin înţelegere”.

Administraţia CE Oltenia a propus pentru acest an o majorare a fondului de salarii cu 7,8% faţă de anul trecut, dar salariile vor creşte mult mai puţin, din cauza majorărilor făcute în cursul anului trecut.

ESTIMĂRI

Vicepreşedintele Federaţiei Univers, Adrian Marciuc, a spus că ar fi vorba de 4%, iar preşedintele FNME a vorbit de cel mult 5,5%. Minerii şi energeticienii se aşteaptă însă la creşteri de salarii mult mai consistente, motiv pentru care liderii celor patru federaţii sindicale din CE Oltenia vor merge la ministrul Energiei, pentru a discuta problema.

Vizualizări: 6,138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: