Mii de turişti la Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana

Mii de turişti vin lunar la Tismana, la Muzeul Tezaurului, primul și unicul spațiu expozițional existent la ora actuală în Europa în care publicul poate viziona cele mai relevante momente din perioada 1944-1947. Informaţii despre această perioadă se găsesc în documentele din arhiva BNR.

Doar duminica, peste 1.000 de turişti aleg să viziteze gratuit muzeul. Ghizi le sunt angajaţii Băncii Naţionale a României de la Târgu Jiu, aceştia făcând prin rotaţie de serviciu. Din septembrie, urmează ca Banca Naţională a României să angajeze două persoane care să se ocupe special de muzeul de la Tismana.

În fiecare zi, muzeul primește vizita a 200-300 persoane, iar în zilele de sâmbătă și duminică s-a ajuns chiar la peste 1.000 de vizitatori. Aceştia se strâng în grupuri de câte 30-40 şi vor să afle pe larg istoria Tezaurului BNR ascuns, în perioada 1944–1947, într-o peșteră din apropierea lăcașului mănăstiresc (peștera fiind inclusă în muzeu).

Sunt foarte multe informaţii despre salvarea Tezaurului BNR, care la începutul anului 1944 era de 231,22 tone, din care 190,94 tone se păstrau în țară, iar 40,27 în străinătate. Salvarea s-a realizat în cadrul unei operațiuni secrete, care a primit numele de cod „Neptun”, iar turiştii au posibilitatea să afle şi alte detalii de pe panourile și afișajele electronice și digitale expuse în încăperile muzeului.

Se aşteaptă ca în data de 15 august,  zi de sărbătoare a hramului Mănăstirii Tismana, să vină şi mai multi turişti să viziteze muzeul.

Vizualizări: 2,730

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: