Minciuni și românisme

Am fost ieri la o emisiune la un radio de care pun pariu că nu ați auzit. Radio 7 îi zice. Gazda emisiunii era ceva mai celebră – Marius Vintilă. Tema emisiunii erau refugiații. În sensul că omul voia să afle care e adevărul despre cine sunt oamenii ăia, de ce anume fug, mai exact, cum se comportă odată ajunși în Europa, unde vor să ajungă, ce vor în general.
A trecut mai bine de jumătate de an de când am fost în Lesvos și e abia a doua ”instituție de presă” care mă caută să afle adevărul despre ce se întâmplă. Prima a fost B1 TV. La B1 TV nu am mai apărut, însă, pentru că ei mă căutaseră să le spun că emigranții sunt teroriști. Când au auzit că eu sunt de partea lor, au fost foarte dezamăgiți. Românii sunt proști, pe de o parte. Prea generalist, deja v-ați enervat, nu? Of, abilitățile mele de comunicare sunt la pământ! Să încerc să mă explic sau să schimb un pic formularea: pe români nu-i interesează să afle adevărul. Românii ȘTIU DEJA. Prin urmare, caută doar opinii care să le confirme părerea deja formată. De aici succesul unor site-uri ca expunere.com, fluierul.ro, activenews.ro, infoalert.ro, efemeride.ro, nasul.ro, napocanews.ro, onlinereport.ro, inliniedreapta.net și așa mai departe. Niște site-uri care prezintă minciuni sfruntate ca așa-zise știri. Lumea le sharuiește pentru că românii sunt mereu foarte grăbiți să dea mai departe minciunile sfruntate, atâta timp cât le confirmă, cum spuneam, părerea deja formată. Adevărul nu vinde și cu asta basta.
Dacă vă interesează, găsiți un site foarte bun, verificasursa.ro, unde aveți o listă completă de site-uri în care nu trebuie să aveți încredere, oricât de informată ar părea ”știrea” sau opinia. Un singur exemplu: la sfârșitul anului trecut, pe expunere.com a apărut o știre care spunea că refugiații veniți din Siria au agitat un steag Isis în Berlin. Și, într-adevăr, era o poză cu niște oameni care fluturau un steag. Doar că nu era în Berlin, era în Hamburg, nu era de actualitate, era din urmă cu trei ani, nu erau sirieni, erau saudiți, nu era steag Isis, era al Arabiei Saudite și nu erau teroriști, ci era o demonstrație aprobată de poliție. În rest, ”totul” era adevărat.
Așadar, grijă mare de unde și ce citiți. Și, dacă vreți să știți ce e cu refugiații, de unde vin și unde se duc, și care e diferența dintre ei și teroriști, căutați-mă. Serios, chiar puteți să-mi scrieți: [email protected].

Vizualizări: 312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: