Minerii nu concep micşorarea salariilor şi ameninţă cu proteste

Minerii şi energeticienii nu mai ştiu ce să creadă: scad sau nu salariile. Ministrul Adriean Videanu a sugerat astăzi că nici salariile acestora nu vor scăpa de reduceri, dată fiind situaţia economică gravă a ţării. Constantin Mitrescu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), a declarat că dacă lefurile angajaţilor din minerit şi energie vor fi micşorate vor organiza acţiuni ample de protest. De menţionat ar fi că minerii nu beneficiază de acelaşi regim ca şi bugetarii, deşi erau zvonuri ca salariile le-ar putea fi micşorate cu 25%. Acest lucru nu este posibil deoarece minerii funcţionează pe baza unui contract colectiv de muncă, iar diminuările se fac din fondul de salariu, prin şomaj tehnic sau restructurări.

Adriean Videanu a adus astăzi în discuţie protocolul semnat pe 14 aprilie între Ministerul Economiei şi federaţia condusă de Condescu, după ce au fost tot soiul de speculaţii.  Videanu a sugerat că cu tot cu protocol, minerii nu vor scăpa de reducerile salariale.

"Am văzut speculaţii ale unor oameni care nici măcar nu au curiozitatea să se informeze. Protocolul prevede preluarea cu salariile actuale în interiorul lui Electra. Este firesc ca cele două companii să vină fiecare cu grila de salarizare în conformitate cu contractul colectiv de muncă în fiecare companie. Nu se referă sub nicio formă la păstrarea salariilor în momentul de faţă, date fiind condiţiile de criză. Are cu totul şi cu totul altă conotaţie", a declarat Videanu.

Speră ca Electra să le aducă salarii mai mari

Liderul de sindicat, Constantin Mitrescu, spune însă că dacă salariile le vor fi micşorate vor ieşi în stradă într-un număr foarte mare. „Dacă salariile ne vor fi micşorate vom ieşi în stradă şi vom organiza acţiuni active, nu ca cele care au fost până acum. Noi producem cea mai ieftină energie şi nu este posibil să ne micşoreze salariile“, a spus Mitrescu.

Liderul de sindicat este însă convins că în cadrul Electra salariile nu le vor fi micşorate, ci mărite. “Luăm în calcul şi varianta unei micşorări de salariu, dar eu nu cred că se va întâmpla asta. În cadrul companiei Electra vom avea salarii mai mari nu mai mici“, este convins Mitrescu.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: