Minerii şi energeticienii cer negocieri fără Condescu şi Ruşeţ

Angajaţii din Complexul Energetic Oltenia încep să îşi tragă de mânecă liderii sindicali, atrăgându-le atenţia ca în lupta pentru formarea noilor sindicate să nu neglijeze negocierea drepturilor angajaţilor pe acest an. Cele patru confederaţii sindicale reprezentative la nivel de ramură au cerut deja începerea negocierilor, iar administraţia are termen până pe 23 ianuarie să dea un răspuns. Astăzi însă, sindicalistul Ion Ruşeţ vrea să notifice administraţia CE Oltenia că a pus bazele unui nou sindicat, Mine Energie Oltenia, care va fi majoritar. Surse sindicale susţin că ar fi doar o manevră pentru blocarea negocierilor, dorită de administraţie, deoarece înfiinţarea unui nou sindicat şi obţinerea reprezentativităţii ar dura câteva luni.

Dumitru Pârvulescu – liderul de la Peşteana şi Constantin Mitrescu – liderul de la Energia Rovinari au reprezentat anul trecut aripa radicală la negocierile cu administraţia. De altfel, Mitrescu a fost singurul care a refuzat să semneze Contractul Colectiv de Muncă ce le-a adus atâtea pierderi salariaţilor, mai ales celor din energie. Radicalii au decis să formeze un sindicat majoritar în complex, numit „Tudor Vladimirescu”. Cei care au fost suspectaţi anul trecut de blat cu administraţia au început şi ei demersurile pentru constituirea unui alt sindicat care se doreşte a fi tot majoritar, Mine Energie Oltenia.

Liderii din toate sindicatele, invitaţi în comisia de negociere

Pârvulescu susţine că prioritară acum este începerea negocierilor pentru actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă. „Oamenii ne cer să negociem şi ştiu că se întâmplă asta în toate unităţile. FNME şi celelalte confederaţii care au reprezentativitate au cerut pe 13 ianuarie începerea negocierilor şi este un termen legal de zece zile calendaristice pe care administraţia îl are. Noi cerem o majorare salarială de 3% şi ca drepturile din pachetele de performanţă că nu mai fie condiţionate de realizări, ceea ce înseamnă încă 12%. În total o majorare de 15% pentru toţi salariaţii. Anul  trecut, în urma negocierii, fiecare salariat a pierdut în medie 500-600 de lei pe lună, bani pe care dorim să îi recuperăm în acest an”, a spus Dumitru Pârvulescu.

Liderul de la Peşteana a spus că liderii tuturor sindicatelor vor fi chemaţi să facă parte din comisia de negociere. „Vrem să vină la negocieri şi Marciuc, şi Roşca, şi Iovan, şi Bădiţa şi ceilalţi care au pus bazele celuilalt sindicat. Fără Ruşeţ, asta este o condiţie peste care nu trecem. Vrem negocieri fără Condescu şi fără Ruşeţ, primul a avut problemele pe care le-a avut, iar celălalt a făcut tot timpul jocul administraţiei”, a spus Pârvulescu.

Acesta este convins că liderii de la Jilţ, Turceni, Roşiuţa sau Lupoaia îşi vor respecta salariaţii şi vor negocia în numele lor începând cu 23 ianuarie, chiar dacă în paralel sunt implicaţi în constituirea unui alt sindicat. „Sper să nu le lase manipulaţi de Ruşeţ şi de administraţie, care doresc blocarea negocierilor, pentru ca angajaţii să nu-şi recupereze drepturile pierdute anul trecut”, a mai spus Pârvulescu.

Sunt anunţate mişcări de stradă

Dumitru Pârvulescu este convins că administraţia va încerca blocarea negocierilor, chiar şi în situaţia în care sindicaliştii vor fi uniţi. Dacă anul trecut s-a ales calea dialogului şi a cedării de drepturi, în acest an situaţia va sta cu totul şi cu totul altfel. „Anul trecut, chiar am crezut în buna credinţă a administraţiei şi ne-am înşelat. A fost şi jocul făcut de Ion Ruşeţ, care la fiecare solicitare a administraţiei răspundea că e de acord şi apoi ne convingea şi pe noi să semnăm, spunând că atunci când situaţia economică va permite, oamenii îşi vor primi drepturile. Acum suntem decişi să trecem la acţiuni sindicale, la pichetări şi marşuri de protest, pentru că s-a văzut că în actuala administraţie nu sunt oameni de dialog”, a mai spus Pârvulescu. „Anul trecut, dacă eram toţi lideri de sindicat şi nu yes-man pe lângă Ciurel şi Răuţ, lucrurile stăteau altfel. Cei doi au dovedit că cedează numai când văd forţa sindicatelor”, a mai spus Pârvulescu.

„Oamenii ne cer să negociem”

Dumitru Pârvulescu a spus că salariaţii complexului le cer liderilor sindicali să înceapă negocierile. „Chiar dacă s-a urmărit instaurarea unei stări de frică, oamenii ştiu că dacă sunt puternici, nu are nimeni ce să le facă. Chiar dacă sunt ameninţaţi cu concedierile, dacă vom fi 5.000 sau 10.000 de oameni în stradă, nu ne pot concedia pe toţi. Dar, în primul rând este nevoie de o schimbare a atitudinii liderilor de sindicat”, a mai spus Pârvulescu.

Sindicalistul Constantin Mitrescu de la Energia Rovinari îl face pe Ion Ruşeţ principalul responsabil pentru pierderea drepturilor de anul trecut. „Ştiţi bine că directorul Răuţ l-a felicitat public pe Ruşeţ, că el a fost cel care a deblocat negocierile, adică i-a făcut pe cei de la sindicate să semneze. Eu nu am semnat, pentru că oamenii mei din sindicat mi-au interzis. Ei au văzut primii ce fel de joc face Ruşeţ. Când s-a constituit comisia de negociere el nu făcea parte, că era senator, dar a pierdut alegerile şi am zis să-l reprimim la sindicate. A venit ca un fel de expert al comisiei, dar s-a dovedit că a fost expertul administraţiei, nu al nostru. Cum ar veni, generalul nostru era în acelaşi timp consilierul generalului armatei cu care noi ne luptam. Nu mi-am dat seama de la început ce joc face, dar acum vă spun sincer că nu aş mai face parte din aceeaşi echipă cu el. De altfel, când şi-a dat demisia din FNME, toţi salariaţii ne felicitau. De asta nici nu cred că vor reuşi cu noul sindicat, pentru că îl au pe Ruşeţ în fruntea lor. Cu orice altă persoană, ar avea şanse foarte mari, dar oamenii din Jilţ sau Motru nu îl mai vor pe Ruşeţ, iar cei din Rovinari nici atât”, a spus Mitrescu. „Oricum, s-a văzut că Ruşeţ a plecat din FNME când s-au terminat banii. S-a angajat consilierul directorului la CEO. Aşa face un lider de sindicat?”, a mai spus Mitrescu.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: