Ministrul Sănătăţii: Nu am rezolvat problema şpăgii din spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, recunoaşte că problema mitei din spitale persistă, spunând că este vorba despre un fenomen „intrat în sânge”.

„Nu am rezolvat problema şpăgii. Chiar astăzi citeam nişte elemente legate de faptul că există spitale unde se mai dă şpagă. Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul”, a spus, miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Săptămâna trecută, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a făcut public un raport privind corupţia din sistemul de sănătate, precizând că s-au identificat cinci domenii de manifestare a corupţiei din acest sistem: achiziţii publice, servicii medicale, bugetarea unităţilor spitaliceşti, accesul personalului în sistemul medical şi autorizarea farmaciilor.

„Corupţia în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienţi, atât direct, prin plăţi din bugetul personal, cât şi indirect, prin prejudicierea bugetului asigurărilor sociale. Costul suplimentar pe care firmele îl plătesc cu titlu de mită se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază publicul. Toate acestea produc efecte asupra calităţii serviciilor medicale de care beneficiază pacientul român”, a mai declarat şefa DNA. (A.A.)

Vizualizări: 2,282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: