Minore cu copii, lăsate pe drumuri

Situație tot mai îngrijorătoare la nivelul județului Gorj. Patru copile au devenit mame înainte de vreme și se adăpostesc la Centrul Maternal pentru că au fost abandonate de familii. Recent, o minoră a ajuns sub acoperișul acestui centru chiar după ce a fost externată din spital.

„La Centrul Maternal, avem șase mame, cu șapte copii, și două gravide. Aici este îngrijorător, că patru sunt minore. Două merg la școală, două nu. Una, pe considerentul că în această perioadă a născut, a suspendat anul școlar. Mai avem de discutat și cu cealaltă mămică să reia cursurile. Avem mămici cu copii nou născuți. Nu au unde să se ducă cu bebelușii lor. Ele prezintă riscul de a-și abandona copiii. Noi ne dorim să prevenim acest lucru”, a explicat Gheorghe Milosteanu, directorul centrului.

Statistică îngrijorătoare

Pe de altă parte, aproximativ 1.500 de tinere sub 15 ani au ajuns la spital, numai anul trecut, pentru a întrerupe sarcina. Cifra este alarmantă pentru că vizează doar cazurile de avorturi înregistrate în 2016. Alte aproape 200 de minore au adus pe lume un copil. Dintre acestea, trei provin din centre de plasament. „118 adolescente, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, au rămas însărcinate Este o cifră mare”, a explicat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Specialiștii avertizează că părinții, profesorii și psihologii ar trebui să se implice mai mult pentru a evita aceste situații.  „Sunt copii cu copii care nu au realizat ce se întâmplă cu organismul lor și ce riscă dacă duc la bun sfârșit o sarcină deși au sub 15 ani. Recomandăm familiei să supravegheze fetele, școlii să educe tinerii, să îi învețe despre educația sexuală”, a fost sfatul Elenei Pițian.

Vizualizări: 2,130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: