Moartea unui bebeluş în spital, sancţionată cu câteva sute de lei

Zece la sută din salariu pentru o perioadă de trei luni. Aceasta este sancţiunea pentru o asistentă medicală din Spitalul Târgu Jiu, după moartea unui bebeluş în pântecele mamei. Ancheta internă a arătat că mama nu a fost supravegheată pe timpul nopţii, iar în momentul când a sesizat personalul medical că are dureri a fost ignorată. Medicul ginecolog, Adrian Tetileanu, și-a anunțat și el demisia din funcția de medic șef, Tetileanu fiind cel care a supravegheat sarcina gravidei timp de nouă luni. Demisia lui Tetileanu vine în semn de protest, supărat fiind că se duce o campanie împotriva medicilor.

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Tiberiu Tătaru, a decis în baza raportului de cercetare disciplinară să sancționeze personalul medical găsit vinovat de moartea bebelușului familiei Oiță. Asistenta Daniela Moța, cea care ar fi trebuit să monitorizeze sarcina gravidei, a fost sancționată cu 10% din salariu timp de trei luni. Copilul a murit în pântecele mamei, familia acuzând personalul medical. Ancheta a confirmat deficiențele administrative. ”Comisia reține ca abatere disciplinară săvârşită de asistentă faptul că nu a sesizat medicul de gardă în momentul în care pacienta s-a prezentat la sala de travaliu acuzând dureri de abdomen, doamna asistentă depășindu-și atribuțiile în momentul în care a considerat că durerile nu erau dureri de naștere. Mi-am asumat decizia managerială de a decide sancționarea cu 10% pe o perioadă de trei luni a asistentei implicate pentru că nu a respectat protocolul și procedurile”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Demisie de supărare
Medicul Adrian Tetileanu și-a anunțat și el ieri demisia din funcția de medic șef la Ginecologie ca măsură de protest și nemulțumire față de campania agresivă a diverșilor factori față de personalul medical al celor două secții. Întrebat dacă secția de Ginecologie din cadrul spitalului este dotată corespunzător, Tiberiu Tătaru a precizat că nu există probleme cu dotarea. ”Avem aparatură în doare, avem la nivelul blocului de nașteri la secția Obstetrică un cardio-topograf care funcționează corespunzător, achiziționat în anul 2014. Gravida a fost monitorizată cu acest aparat”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul SJU Târgu Jiu.
Cazul este în prezent cercetat și de Colegiul Medicilor Gorj care are la dispoziție șase luni să constate dacă moartea bebelușului familiei Bădoiu Oiță este sau nu culpă medicală. ”Colegiul Medicilor are o hârtie scrisă, a demarat acțiuni de cercetare a acestui caz, la noi este o procedură mai complicată întrucât noi așteptăm niște rezultate de la anatomie-patologie, după care vom cere o părere a unui profesor universitar de la o clinică universitară. Noi stabilim dacă un medic a făcut ceva sau n-a făcut ceva pentru care pacienta a avut de suferit, asta înseamnă malpraxis. Legea prevede șase luni de anchetă”, a spus Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor.

Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: