Monumente istorice doar pe hârtie. Director: Pur și simplu, au dispărut!

Situație ciudată la nivelul județului Gorj. Aproximativ zece monumente istorice figurează doar pe hârtie. În teren, acestea nu au fost identificate niciodată. Județul Gorj nu ar fi singurul care se confruntă cu această problemă, iar șeful Direcției Județene de Cultură a făcut mai multe demersuri pentru ca obiectivele să fie șterse de pe lista monumentelor istorice din România, dacă tot nu pot fi găsite.

Pompiliu Ciolacu, șeful Direcției Județene de Cultură Gorj, a explicat că, la nivelul județului, este vorba despre aproximativ zece astfel de monumente. Acestea figurează pe listă. Nu și în teren. „Noi am prezentat rapoarte în fiecare an. Nu s-au făcut corecturi în listă așa cum am cerut noi. Nu ne referim aici la monumentele aflate într-o stare avansată de degradare. Vorbim despre monumente care nu există decât pe hârtie. Urmează o situație complicată. Mai multe primării vor dori să actualizeze PUG-uri, să delimiteze zone de protecție. Dacă noi nu avem monumentul, nu putem face acest lucru. Până acum nu ne-am confruntat cu aceste probleme, însă tragem un semnal de alarmă pentru a preveni”, a declarat Pompiliu Ciolacu.

Zece monumente, de negăsit

Problema ar putea fi remediată luna viitoare, iar monumentele să dispară și de pe listele Ministerului Culturii. „Domnul ministru mi-a dat asigurări că se vor face aceste corecturi. Monumentele nu au fost identificate în teren. Pur și simplu, au dispărut și nu au fost identificate fizic niciodată. Este o problemă care este întâlnită la nivel național. În luna noiembrie, vom avea o întâlnire la nivelul Direcțiilor de Cultură. Nu sunt multe monumente care nu sunt identificate. Sunt aproximativ zece monumente pe care noi nu le-am găsit în teren”, a mai explicat Ciolacu.

Ultima versiune a listei monumentelor istorice datează din 2015. 503 monumente se află în județul Gorj, iar multe dintre ele se află într-o stare avansată de degradare.

Vizualizări: 701

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: