Munca în agricultură l-a costat mandatul de primar. „Nu mă vait!”  

Social-democratul Marian Ardeiu, primarul comunei gorjene Samarineşti, îşi va pierde mandatul înainte de termen, asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este incompatibil, aşa cum stabilise anterior Agenţia Naţională de Integritate. Ardeiu este resemnat şi anunţă că nu va mai candida pentru un alt mandat.  

Potrivit inspectorilor de integritate, primarul din Samarineşti s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 15 februarie 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al Ardeiu Marian Întreprindere Individuală. Întreprinderea individuală a fost înfiinţată de primar pentru a putea să îşi desfăşoare legal activitatea de cultivare a câtorva hectare de teren şi de creştere a unor animale.

În septembrie 2014, Ardeiu a deschis proces la Curtea de Apel Craiova, iar peste două luni judecătorii i-au comunicat că ANI are dreptate şi că el rămâne incompatibil. Primarul a mutat procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici dosarul s-a format în februarie 2015, iar un an şi jumătate a aşteptat să îi vină rândul pentru a ajunge pe masa unui judecător, între timp, Ardeiu fiind reales de alegători în fruntea comunei. Din septembrie 2016 şi până acum primarul a avut parte de 5 termene în proces, în speranţa că va obţine în cele din urmă verdictul pe care şi-l dorea. Nu a fost însă să fie aşa, iar pe 13 martie instanţa supremă i-a respins recursul, ceea ce deschide calea revocării din funcţie a primarului.

„Primăria, eşti trecător prin ea”

„Cred că o să îmi pierd mandatul. Oricum, nu o să plec înainte de ordinul prefectului, pentru că am semnat nişte contracte importante şi trebuie să le scot la licitaţie, măcar să înceapă lucrările. Alţii, care au vrut să candideze, şi-au dat demisia. Eu nu mai vreau să candidez, are cine să candideze de la PSD în locul meu şi numai de la PSD, nu o să susţin niciodată un candidat de la alt partid. Eu am o mică fermă agricolă, sunt de profesie inginer zootehnist. Primăria, eşti trecător prin ea. Nu-i normal, dacă cresc animale şi am 7-9 hectare de teren să fiu incompatibil chiar dacă sunt autorizat de DSV şi am CUI. Am CUI pe producţie, în niciun caz pe acte de comerţ”, a declarat Marian Ardeiu.

Edilul a câştigat doar în 2016, conform declaraţiei de avere, 20.000 de lei din activităţile agricole. Veniturile sale ca primar au fost de aproape 50.000 de lei, soţia sa fiind angajată tot la primărie, culmea, ca referent agricol, câştigurile acesteia fiind la jumătate. Ultima declaraţie de avere a lui Ardeiu arată că, în 2017, edilul a contractat un credit de 25.000 de lei cu scadenţa în 2022.

Revine în administraţie

Edilul spune că va reveni în administraţie. „O să mă ocup şi de aici încolo de fermă, dar o să mă întorc şi la serviciul meu. Aveam un serviciu la Primăria Motru, bun, rău e serviciul meu. Eram inspector la Poliţia Comunitară. Nu e rău. Nu mă vait pe mine”, a mai spus Ardeiu.

Mai există câteva posibilităţi ca Ardeiu să revină la Primăria Samarineşti, prin transfer sau prin numirea sa în funcţia de consilier personal al viitorului primar.

Este doar o chestiune de timp până ce Marian Ardeiu va părăsi primăria. Prefectul Ciprian Florescu este cel care va semna ordinul de încetare a mandatului, localitatea urmând să aibă parte cel mai probabil de alegeri anticipate pentru alegerea unui nou primar, la fel cum s-a întâmplat anul trecut la Teleşti.

Localitatea va fi condusă de viceprimarul Gheorghe Jianu, care a făcut echipă cu Marian Ardeiu în ultimii ani. „Rămâne interimar viceprimarul cu atribuţii de primar. Noi, la rândul nostru, informăm Ministerul Afacerilor. La rândul lor, în cazul în care iau decizia, se fac alegeri parţiale, iar noi le vom organiza”, a precizat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.  

Vizualizări: 3,445

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: