Muzeul Judeţean, dat în judecată de un căutător de comori

Un căutător de comori a dat în judecată Muzeul Judeţean Gorj. Lucian Frențescu deține un detector de metale şi a dat muzeului niște vestigii pe care le-a găsit în zona Stănești. Conducerea instituţiei de cultură spune că acesta nu este mulţumit de evaluarea făcută de experții muzeului în baza căreia trebuie să încaseze o sumă de bani pentru descoperirile sale.

 Reprezentanţii Muzeului Județean Gorj spun că oferă în jur de 30% din valoarea vestigiilor pe care le primesc de la diverse persoane. Banii se acordă în baza unei evaluări pe care o fac experţii muzeului. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Lucian Frenţescu, spune conducerea muzeului.

Directorul Dumitru Hortopan spune că acesta nu a fost mulţumit de suma la care au fost evaluate relicvele găsite de el. O evaluare mică înseamnă automat și o recompensă mai mică. "Lucian Frențescu are un detector de metale. Ce găsește și sunt piese arheologice le aduce la noi, așa spune legea. Acestea trebuiesc predate în termen de 72 de ore. Noi le-am evaluat la un anumit preț și nu i-a convenit preţul. A adus niște vase de bronz, niște fibule, monede. Le-a găsit la Bălani, în Stănești. Experții noștri le-au evaluat undeva la 2100 de lei. Ne-a dat în judecată pentru că nu este mulțumit de evaluare", a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.

Lucian Frențescu este agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj. Acțiunea depusă de acesta a fost înregistrată la Judecătoria Târgu Jiu, în luna octombrie 2016, obiectul fiind "pretenții". Până acum au avut loc două înfățișări, cauza fiind amânată de fiecare dată. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 17 martie.

Vizualizări: 1,977

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: