NATO ia în serios amenințările Rusiei

Adunarea Parlamentară a NATO a lansat luni, la finalul unei sesiuni de trei zile la Tirana, un apel aliaților să fie pregătiți să răspundă "la amenințarea potențială" a Rusiei împotriva unuia dintre ei. Rusia a denunțat desfășurarea în România și Polonia a unor elemente ale scutului antibalistic american pe care îl consideră ca o amenințare pentru securitatea sa. NATO a dat asigurări că sistemul în cauză va avea un rol pur defensiv, urmând să servească pentru a intercepta rachete balistice lansate din Orientul Mijlociu.

"Provocarea dinspre Rusia este reală și serioasă", a declarat americanul Michael Turner, președintele Adunării care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de țări membre ale Alianței.

Declarația adoptată în unanimitate deplânge "folosirea forței de către Rusia împotriva vecinilor săi și tentativele de intimidare a aliaților" NATO.

În aceste circumstanțe, NATO "nu are altă opțiune decât să considere eventualitatea unei acțiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianței ca o amenințare potențială și să adopte răspunsuri adecvate și proporționale", a subliniat declarația.

Documentul îi îndeamnă pe aliați "să ofere garanții" țărilor membre, în special celor situate pe flancul răsăritean al zonei NATO, care consideră că securitatea lor este amenințată.

NATO a întrerupt sub toate aspectele practice cooperarea cu Moscova în urma anexării Peninsulei Crimeea la Rusia și din cauza sprijinului acordat de Kremlin separatiștilor din estul Ucrainei. Alianța a anunțat însă că va avea discuții cu Rusia înainte de summitul NATO prevăzut să se desfășoare pe 8 și 9 iulie la Varșovia.

Vizualizări: 981

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: