Neînvins de opt ani la scosul crucii din apa Gilortului

Marian Ciungu, tânărul de 30 de ani din satul Bălcești, comuna Bengești Ciocadia, rămâne și anul acesta campionul localității după ce a reușit să prindă pentru al optulea an la rând crucea pe care preotul a aruncat-o în apa înghețată a râului Gilort. De Bobotează acesta vine de un deceniu să se întreacă cu ceilalți tineri din sat și doar în primii doi ani a ratat crucea, după ce a prins suficientă experiență el ajungând să nu mai aibă rival. Acum Marian a avut un singur adversar care a fost nevoit să recunoască faptul că „e mai rapid ca mine”, după care învinsul s-a făcut nevăzut în mulțime.

Câștigătorul a stat însă minute bune de vorbă cu jurnaliștii și cu localnicii îmbrăcat doar în slipul de baie cu care a intrat în apa Gilortului. „Aseară am venit cu niște vecini să spargem gheața pentru că altfel nu aveam cum să ne aruncăm azi. Am venit cu niște răngi și securi și am spart gheața.

Sunt mulțumit că și anul acesta am reușit tot eu să prind crucea, dar îmi pare rău că nu sunt mai mulți concurenți. Sunt foarte fericit că scot crucea Mântuitorului din apă și simt că în fiecare an în care reușesc lucrul acesta îmi merge bine. Sunt sănătos, nu am răcit niciodată, chiar dacă apa este înghețată. Mă gândeam la un moment dat să renunț, să mă retrag, dar și așa nu sunt concurenți și nu vreau să piară tradiția”, spune Marian Ciungu.

De pe mal sute de localnici au urmărit întrecerea din apă dintre Marian și celălalt tânăr din sat ca la un meci de fotbal. Tot satul era convins că Marian va ajunge la mal cu crucea și chiar așa a și fost. Până și preotul Dumitru Niță nu a avut dubii. „Marian este din nou campion, e adevărat. E un fiu al satului curajos. Tradiția spune că va fi sănătos, va fi ferit de boli și primejdii tot anul și până acum s-a confirmat”, a menționat preotul, el sfințind apa Gilortului din care localnicii au luat apoi cu bidoanele sau gălețile pentru a duce acasă. Preotul i-a oferit lui Marian și 100 de lei din partea bisericii pentru efortul său de a intra în apă, campionul anunțând încă de pe acum că va fi prezent și la Boboteaza de anul viitor pentru a prinde crucea.

Vizualizări: 665

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: