Nemţii care fac panouri eoliene la Schela vor un drum decent

Nemţii vor să investească în comuna Schela. Dacă firma din Germania va pune la punct toate detaliile cu autorităţile locale şi judeţene, aici va exista în viitor un parc de panouri eoliene. Investitorii au pus şi câteva condiţii în ceea ce priveşte Drumul Judeţean  Schela-Vulcan, ce trece şi prin zona în care vor fi amplasate panourile eoliene. În urmă cu câţiva ani şi un grup de investitori din Portugalia s-a arătat interesat să investească în zonă, însă a renunţat. Primăria Schela este direct interesată ca investitorii nemţi să monteze în zonă panouri eoliene.

În urmă cu câţiva ani, la Schela a venit un grup de investitori portughezi interesaţi să facă în zonă un parc eolian, însă discuţiile nu s-au concretizat. Acum nemţii vor să facă acest lucru. Au venit de două ori în zonă şi au purtat discuţii atât cu autorităţile locale şi judeţene, dar şi cu preşedinţii obştilor în zonă. Investitorii au nevoie de aproximativ 700 de hectare de teren, pe care îl vor lua de la Obştile Schela, Pleşa, Gornăcel şi 27 de hectare de la Consiliul Local.  Pe această suprafaţă de teren ar putea amplasa 60 de turbine, însă s-au arătat interesanţi în primă fază pentru amplasarea a 25 de astfel de turbine.

Investiţie de 150 de milioane de euro

Fiecare turbină ar produce 3 MWh. Întreaga investiţie îi va costa pe nemţi 150 de milioane de euro, dar şi primăria Schela ar avea de câştigat. ”Eu sper să vină aceşti investitori în zonă. Au venit la primărie, am fost cu ei la Consiliul Judeţean. Au fost chemaţi şi cei de la mediu, s-au purtat discuţii cu arhitectul în legătură cu documentaţia. Noi am avea de câştigat pentru că impozitul anual pentru o turbină ar fi de 18.000 de euro şi vor să facă 25. La acest impozit se mai adaugă şi taxa de autorizaţie”, a declarat primarul Comunei Schela, Aristide Şerbănescu.

Investitorii nemţi au pus şi câteva condiţii care sunt legate în special de calea de acces. ”Au vorbit cu cei de la Consiliul Judeţean, care trebuie să facă drumul în zonă, drum care trece şi prin zona parcului eolian.  Au trimis prin mail condiţiile pentru drum. Consiliul Judeţean trebuie să facă drumul, dar ei vor nişte devieri pe care le-au cerut, dar pentru care vor suporta cheltuielile”, a explicat primarul din Schela.    

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: