Ninsori abundente în Gorj!

Sfârșitul săptămânii a readus iarna la Ranca. La baza muntelui a fost instituit un filtru al poliției, oamenii legii trăgându-i pe dreapta pe cei care nu aveau mașinile echipate corespunzător condițiilor meteo. Numeroși șoferi s-au întors în Novaci pentru a cumpăra lanțuri, de abia apoi putând să își continue drumul.

„Nu am lanțuri pentru că nu mă așteptam la o asemenea vreme. Auzisem că va ninge, dar mă gândeam la câțiva fulgi. Merg în oraș, o să-mi cumpăr lanțuri și apoi o să și urc”, a spus un turist.

Pe drumul spre stațiune au fost numeroși șoferi care au oprit să își monteze lanțurile, operațiunea nefiind deloc una simplă, mai ales că unii o executau pentru prima dată. „Există niște instrucțiuni, dar nu e așa de simplu. În primul rând te încurcă vremea, dar îi dăm noi de cap”, a spus, optimist, un șofer. Necazurile au dispărut însă atunci când toată lumea a ajuns la Rânca, în stațiune ninsoarea fiind una de basm. Supărare mai era doar pentru cei care își terminau sejurul și trebuiau să plece acasă, ei fiind nevoiți să își scoată mașinile din zăpada așternută peste noapte. „Sâmbătă când am venit era soare, nici nu ziceai că ești la munte. Nu era zăpadă decât pe pârtie, nu ne plăcuse. Acum ninge și e așa frumos, dar trebuie să plecăm. Oricum am apucat de dimineață să ne facem damblaua să ne dăm cu schiurile și acum o să plecăm acasă pentru că luni trebuie să fim la muncă”, a spus o craioveancă.

Ninsoarea din week-end i-a bucurat nu doar pe turiști, ci și pe cabanieri, șeful asociației care le reprezintă interesele, Constantin Pănescu, menționând însă că și la ora actuală zeci de cabane din stațiune nu au apă curentă și, ca urmare, nu pot să cazeze turiști. „Sunt peste 100 de spații de cazare închise din cauza lipsei apei”, spune Pănescu. În timp ce cabanierii se bucură de numărul mare de turiști care le trec pragul, drumarii lucrează la foc continuu pentru a menține drumul deschis. „Avem nouă utilaje pe tronsonul de drum dintre Novaci și Rânca. Acestea sunt împărțite pe sectoare pentru că mulți turiști au început încă de dimineață să plece spre casă și vrem să le asigurăm toate condițiile pentru a coborî de pe munte. Acționăm atât cu material antiderapant, cât și cu utilaje cu lamă”, a menționat Cristi Tudor, reprezentant al Secției Drumurilor Naționale Gorj.

Probleme au fost însă și pe Defileul Jiului, unde mai mulți șoferi de tir s-au plâns că au rămas împotmoliți pentru că nu ar fi putut merge mai departe din cauza zăpezii de pe șosea. Tudor spune însă că șapte utilaje au acționat permanent în zonă, vina pentru eventualele probleme fiind pusă pe seama cauciucurilor folosite de către șoferi.

Galerie foto


Vizualizări: 1,346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: