Noi vrem integritate, dar nu pentru dulăi

Dublul limbaj caracterizează partidele politice şi în această campanie electorală. PSD a stabilit marţi listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare şi a aplicat criteriile de integritate, dar numai pentru „căţei”. „Dulăii” Ponta şi Dragnea candidează, în ciuda dosarelor penale şi chiar a condamnării celui din urmă. La Gorj, situaţia este de-a dreptul penibilă. Trimisul în judecată din dosarul Turceni – Rovinari, adică Victor Ponta, deschide lista la Camera Deputaţilor, în timp ce colegul lui de dosar Laurenţiu Ciurel nu a avut loc nici în coada listei. Rămâne de văzut ce efect va avea scoaterea de pe listă a multor penali de la PSD, câtă vreme cei mai cunoscuţi dintre ei, Ponta şi Dragnea, sunt în fruntea oastei.
Nici PNL nu e prea departe. Liberalii au scos de pe listă oamenii cu probleme penale, dar şi-au asigurat suportul acestora prin impunerea pe liste a rudelor acestora. Cel mai cunoscut caz este de la Baia Mare, unde prima pe lista PNL este mama lui Cătălin Cherecheş, cel care a reuşit să câştige alegerile pentru primărie din puşcărie.
Partidele care nu mai simulează integritatea sunt ALDE şi PMP. Formaţiunile conduse de Tăriceanu şi Băsescu chiar au ofertat penalii daţi la o parte de partidele care vor să pară altfel decât sunt. La alegerile locale s-a văzut că electoratul nu pune pe primul loc criteriile de integritate, dar nu este exclus ca situaţia să se schimbe la parlamentare.
Singurul partid asupra căruia nu planează până acum suspiciuni de corupţie este Uniunea Salvaţi România. Un partid care nu a primit oameni politici pentru a nu încuraja traseismul, chiar dacă este mult mai greu să câştigi cu oameni fără mare notorietate. USR îşi joacă însă cartea şi nu este exclusă o surpriză de proporţiile celei din vară, de la Primăria Capitalei, când USB a produs o surpriză majoră.

Vizualizări: 354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: