Noua dictatură începe în România: discursul lui Orban din Harghita și implicațiile lui

Discursul premierului Ungariei de la Băile Tușnad îngrijorează toate democrațiile lumii și ar trebui să te îngrijoreze și pe tine.

Soroș, inamicul care unește dictaturile în formare de pretutindeni

Dacă vi se pare că Soroș ”cel vinovat pentru toate” este o invenție amuzantă a lui Liviu Dragnea, eu zic că e cazul să luați aceste declarații aparent hilare în serios, pentru că tractoristul din Teleorman știe el ceva, mai ales de când a fost vizitat de conspiraționistul care a condus campania lui Trump, celebrul (în America, cel puțin) Roger Stone. În state tot mai autoritare și tot mai dictatoriale, precum Ungaria sau Polonia, ba chiar și în SUA, Soroș e inamic public oficial, cu străzile din Budapesta, de pildă, pline de afișe create de guvern cu mesajul: ”nu-l lăsa pe Soroș să învingă!”. În retorica bine țintită a liderilor extremiști ai Ungariei și Poloniei, Soroș se asociază rapid cu UE, așa cum l-am văzut făcând pe premierul Viktor Orban, la discursul din timpul conferinței ”Europa centrală, un punct sigur?”, ținută în Harghita sâmbătă.

Iată cea mai importantă parte din discursul premierului maghiar: ”La Bruxelles a fost creată o alianță între elita birocratică și imperiul Soroș, în opoziție cu dorințele oamenilor. Europa trebuie să-și restabilească independența și să adopte reforme pentru a supraviețui și a rămâne europeană. Trebuie să ne opunem rețelei mafiote a lui Soroș și a birocraților de la Bruxelles, dar și să luptăm împotriva mass-media controlată de către aceștia”, a spus Orban.

În timpul discursului, o femeie care l-a apostrofat pe premierul Ungariei a fost agresată de câțiva bărbați participanți la manifestare, fiind trântită la pământ și imobilizată, apoi jignită și amenințată cu ”scoaterea dinților”, pentru ca finalmente să fie târâtă afară din mulțime. Acesta este doar un prim semn a ceea ce înseamnă noua politică a urii și intoleranței promovată, în lumea pe care o credeam civilizată, de conducerile Ungariei, Poloniei și chiar de către președintele SUA și echipa sa.

Polonia, sora Ungariei înspre noua dictatură, cu verișoara SUA bătându-le părintește pe creștet

Tot la Tușnad, Orban a garantat că Ungaria ”va apăra frații din Polonia de sancțiunile impuse de inchiziția Comsiei Europene al cărei scop este dezintegrarea Poloniei ca stat”.

La începutul săptămânii trecute, vicepreședintele Comisiei Europene, Franz Timmermans, amenințase că UE va suspenda dreptul de vot al Poloniei în Comisie și va impune anumite sancțiuni acesteia. Declarația lui Timmermans vine în contextul în care puterea de extremă-dreapta din Polonia se pregătește să voteze un set de măsuri care ar scoate țara de pe drumul valorilor europene în ceea ce privește libertățile civile, independența justiției și protejarea mediului.

Lech Kaczynski (stânga, acum decedat) și geamănul lui rău Jaroslaw (dreapta, acum la putere)

Printre altele, puterea din Polonia încearcă să supună politic instanțele judecătorești, inclusiv Curtea Supremă, ai cărei membri ar urma, conform legii propuse, să fie numiți de guvern. Mai mult, proiectul de lege va obliga toți judecătorii să demisioneze, cu excepția acelora numiți politic. Decizia a venit la nici două săptămâni de la vizita lui Donald Trump în Polonia. Președintele SUA lăudase atunci ”Lege și Justiție”, partidul naționalisto-populist aflat la putere la Varșovia, și măsurile lui autoritare.

Trei foști președinți polonezi, printre care Lech Walesa, au elaborat un manifest împotriva schimbărilor propuse, spunând că ”nu vom accepta niciodată să ni se ia libertățile individuale atât de greu câștigate”.

Subordonarea justiției ar fi o ultimă lovitură a partidului lui Jaroslaw Kaczynski, care deja conduce Polonia cu mână de fier. Membri și susținători ai ”Lege și Ordine” au fost deja numiți la conducerea tuturor instituțiilor publice de presă, controlul independent al serviciilor secrete a fost eliminat, cotele de refugiați impuse de UE statelor membre au fost respinse, Ministrul Justiției a fost numit și Procuror General, iar interzicerea avortului este aproape totală, chiar și în cazurile de viol.

Jaroslaw Kaczynski este fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, fostul președinte al Poloniei și lider al ”Lege și Ordine”, ucis într-un accident aviatic în 2010. În acești șapte ani, fratele președintelui mort și partidul lui au susținut mereu că incidentul a fost de fapt un asasinat, deși două investigații distincte au spus că a fost vorba doar de un accident.

De ce trebuie să ne temem, în România?

Deocamdată, discursul creștino-populisto-naționalist este doar marginal, în România. Dar exemplele Ungaria și Polonia și o oarecare asemănare a istoriilor și a specificurilor naționale ale celor trei popoare ne arată că, după hoții din PSD, aceasta este cea mai importantă amenințare.

Mantzy       

Vizualizări: 1,351

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: