Nouă tineri din Târgu Jiu, într-o puternică reţea de droguri

Ziua Z, cea mai mare operaţiune organizată de DIICOT în România, a vizat şi o reţea de traficanţi de droguri din Târgu Jiu, care acţiona în mediul studenţesc din Timişoara. Aceştia au organizat o reţea greu de contracarat, pentru că îşi comandau drogurile pe Darknet şi le plăteau cu bitcoin, dar şi pentru că evitau să intre în contact cu clienţii.

Mai mulţi studenţi din Târgu Jiu, care învaţă în Timişoara, au fost vizaţi de percheziţiile care au avut loc miercuri în cadrul operaţiunii Ziua Z, care a ochit destructurarea unor clanuri interlope din ţară. Studenţii sunt consumatori sau traficanţi de droguri. Aceştia vindeau şi consumau cu precădere iarbă şi pastile Ecstasy. Cei mai mulţi sunt studenţi la Medicină şi Drept. Potrivit presei din Timişoara, aproape 50 de studenţi au fost duşi la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri. 

Potrivit unor surse judiciare, citate de ziare.com, procurorii DIICOT au descoperit că studenţii din Timişoara erau aprovizionaţi cu droguri (cannabis, rezină de cannabis, comprimate ecstasy, timbre LSD) de alţi colegi de-ai lor. Totul ar fi început în 2017, iar nucleul de bază al grupării a fost constituit din 9 tineri din Târgu Jiu, care şi-au dezvoltat activitatea de furnizare de droguri în special în rândul studenţilor Facultăţilor de Medicină şi Drept.

Cererea de droguri a crescut continuu, astfel că tinerii gorjeni au dezvoltat un al doilea palier de distribuitori, care intermediau vânzările de droguri către clienţii finali, suspecţii din primul palier evitând astfel contactul direct cu consumatorii şi, implicit, riscul de a intra rapid în atenţia anchetatorilor.

Cei nouă gorjeni au ajuns să fie principalii distribuitori de droguri de mare risc în mediul studenţesc din Timişoara. Aceştia au început să cultive cannabis, iar în cazul drogurilor de mare risc (comprimate ecstasy, timbre LSD), traficanţii s-au orientat către achiziţiile online, prin intermediul anunţurilor postate pe diferite site-uri de profil din Darknet.

Surse judiciare au explicat pentru ziare.com că Darknet este o platformă paralelă internetului obişnuit, care poate fi accesată cu motoare de căutare specifice cum ar fi Thor, care are un grad ridicat de criptare. Platforma este folosită pentru comercializarea de droguri, arme, materiale pornografice.

 ZIUA Z

Procurorii DIICOT au declanşat miercuri dimineaţă o amplă acţiune de combatere a fenomenului infracţional organizat, care s-a derulat concomitent pe teritoriul a 28 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, fiind efectuate un număr de 238 de percheziţii domiciliare, ce au vizat nu mai puţin de 227 de suspecţi. Operaţiunea are şi un nume - Ziua Z.

Galerie foto


Vizualizări: 35,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: