Nu mai sunt bani pentru cofinanţări. Primarii gorjeni, nevoiţi să se împrumute

Anunţul făcut de vicepremierul Sevil Shhaideh, potrivit căruia nu mai sunt bani pentru cofinanţările proiectelor europene, dă peste cap planurile primarilor gorjeni. Cei mai mulţi se gândesc deja la împrumuturi. Soluţia agreată de primari sunt împrumuturile la Trezorerie, în speranţa că datoriile le vor fi plătite de Guvern atunci când va face rost de bani.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, spune că nu există nicio posibilitate de a suporta cofinanţările proiectelor din bugetul local. „Noi am depus 16 proiecte la Ministerul Dezvoltării în sesiunea din martie şi la fiecare proiect ne-am luat angajamentul pentru asigurarea cofinanţării. Bugetul primăriei nu poate să-şi permită o cofinanţare, ea trebuie asumată, iar ulterior trebuie solicitată. Suma pentru cofinanţări depăşeşte un milion de lei”, a declarat Liviu Cotojman. Acesta speră ca problema să fie rezolvată tot de Guvern. „Odată cu declaraţia vicepremierului Sevil Shhaideh, că nu mai sunt bani, tot Guvernul a venit cu soluţia şi anume să ne dea posibilitatea să facem împrumut prin Trezorerie. Noi am avut un împrumut de genul acesta, prin Trezorerie, iar apoi tot Guvernul a plătit datoriile către Trezorerie. Sper ca şi de data aceasta să se întâmple ca în anii precedenţi, altfel riscăm să blocăm proiectele”, spune primarul de la Roşia de Amaradia. Acesta crede că trebuie rezolvate, în primul rând, proiectele pentru canalizare. „Cred că toate primăriile au depus şi proiecte care se referă la canalizare. E o directivă a Uniunii Europene, ca fiecare localitate să prindă într-un program de etapizare, realizarea canalizărilor. Altfel riscă să nu mai primească autorizaţii pentru sistemele de alimentare cu apă”, spune Cotojman.

Canalizare la Tismana

Şi Primăria Tismana are nevoie de bani pentru a asigura cofinanţarea la proiectul pentru canalizare. „Avem depuse patru proiecte, iar în condiţiile astea va trebui să renunţăm la alte lucrări pentru a asigura partea de cofinanţare. Cota de finanţare pe PNDL este undeva la 3-4% plus celelalte cheltuieli neeligibile. Trebuie să ne împrumutăm pentru că altfel nu vom putea face niciodată lucrări importante pentru comunitate. De exemplu, o lucrare de canalizare la Tismana cu staţie de epurare este undeva la 21 de milioane de lei, iar ca să plăteşti o cofinanţare de 3-4% trebuie să faci multe eforturi”, a declarat primarul Marian Slivilescu.

Bîrcă: Am vorbit deja pentru împrumut

Ion Bîrcă, primarul de la Turburea, spune că deja a vorbit pentru a se împrumuta. „Avem 15-16 proiecte depuse deja şi avem nevoie de cofinanţări. Noi chiar am vorbit la Trezorerie, la Târgu Cărbuneşti, să facem împrumutul. Aşteptăm mai întâi să vedem ce proiecte ni se aprobă. Consider că împărţirea banilor pe localităţi nu s-a făcut corespunzător nivelului fiecărei localităţi. Nu s-a ţinut cont de numărul de locuitori, de întinderea localităţii. Nu ştiu ce formule de calcul s-au făcut, ni se spune că nu ne-am colectat taxele şi impozitele. Noi n-o să le putem colecta sută la sută niciodată, pentru că Fiscul nu şi-a făcut datoria, în urmă cu mai mulţi ani. Când ei strângeau taxele şi impozitele ni le-au predat cu datorii ieşite din comun. În Turburea, când a predat Fiscul serviciile de colectare, a predat aproape 5 miliarde amenzi, iar noi am preluat aceste datorii la primării. Au fost lucrători ai statului care nu şi-au făcut treaba, iar acum noi tragem de aceste datorii pe care ni le-au dat ei ca şi moştenire.

Galerie foto



Vizualizări: 810

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: