Nu mai sunt locuri în grădiniţe

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj anunţă că locurile în grădiniţele din municipiu Tg-Jiu s-au ocupat în totalitate. Părinţii care au lăsat pe ultima sută de metri înscrierea copiilor la grădiniţă mai au o alternativă, grădiniţa particulară, pentru asta oamenii trebuind însă să scoată din buzunar cel puţin 400 de lei pe lună.  Deşi numărul de locuri în grădiniţele din Tg-Jiu a crescut, problema preşcolarilor rămaşi pe dinafară se repetă şi anul acesta. Cele mai mari probleme privind cuprinderea copiilor în grădiniţe sunt în mediul urban. ”În grădiniţele din Tg-Jiu gradul de ocupare la ora actuală este de 100%. Nu mai sunt locuri libere în zona municipiului, în schimb, în anumite localităţi din judeţ mai sunt locuri libere care probabil vor fi ocupate până la 15 septembrie având în vedere că sunt foarte mulţi părinţi care aduc copii la grădiniţă în data în care începe anul şcolar” susţine Vasile Antonie, inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţen Gorj.
 La grădiniţele cu program prelungit taxa este cam la jumătate faţă de cele particulare. Locurile în aceste grădiniţe au fost însă ocupate încă din luna mai. Grădiniţa cu program prelungit “Lumea Copiilor” din Tg-Jiu este una dintre cele mai căutate grădiniţe din oraş, aici fiind acceptate dosare cu mult peste capacitatea lor maximă. ”Avem 165 preşcolari înscrişi. Cele mai multe solicitări au fost pentru grupa mică, copii care vor împlini trei ani până la 1 septembrie, ceilalţi copii au frecventat grădiniţa noastră şi în anii trecuţi, astfel că au rămas înscrişi tot la noi” spune Maria Fumărel, directoarea grădiniţei “Lumea Copiilor” din Tg-Jiu.
 Înscrierea într-o grădiniţă de stat se face in funcţie de existenţa fraţilor şi a surorilor în aceeaşi grădiniţă, precum şi în funcţie de domiciliul copiilor în circumscripţia şcolară arondată grădiniţei. 

Grădiniţele particulare mai fac înscrieri.

 În municipiul Tg-Jiu funcţioneză în prezent patru grădiniţe particulare. Părinţii trebuie să plătească între 400 şi 500 de lei pe lună pentru a-şi aduce copilul la o astfel de grădiniţă. “S-au ocupat până în momentul de faţă doar 10 locuri din 30 câte sunt disponibile. Cred că perioada de criză prin care trecem îi împiedică pe gorjeni să îşi înscrie copii la o grădiniţă particulară” spune Mariana Antohe directoarea unei grădiniţe particulare din Tg-Jiu.
 Majoritatea târgujienilor confirmă cele spuse de către directoarea Mariana Antohe, mai exact mulţi spun că nu îşi permit să plătească cel puţin 400 de lei pe lună pentru un singur copil. Alţii sunt însă de altă părere. Veronica Untaru din Tg-Jiu are un băieţel de trei ani, ea spune că are posibilitatea să îi plătească taxa la o grădiniţă particulară numai că în opinia ei este mult mai bine ca băiatul să meargă la o grădiniţă cu program normal şi explică şi de ce. “ Nu l-am dus la o grădiniţă particulară pentru că af fi foarte puţini copii din cauza posibilităţilor financiare şi ar fi nivelul copiilor extrem de scăzut” spune aceasta.
 În judeţul Gorj sunt în prezent peste 11.800 de locuri în cele 365 de grădiniţe.
 


Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: