Nu poate lua un lemn din propria pădure. „Cumpăr de la privaţi!”

Un bătrân în vârstă de 70 de ani, din comuna Negomir, este nevoit să cumpere lemne pentru iarnă, deși este proprietarul unei păduri. Andrei Cauc deţine titlu de proprietate pentru o suprafaţă de aproximativ 60 de ari de pădure, dar nu o poate folosi pentru că pe același amplasament mai sunt şi alţi proprietari.

Andrei Cauc a moștenit circa 5 ari de pădure de la tatăl său și alţi 52 de ari de la un unchi de-al său în satul Raci, comuna Negomir. După ce s-a judecat și a câștigat procesele, bătrânul a primit titlu de proprietate pentru cele două petice de pădure. Se întâmpla în anul 2015. De atunci plătește impozit pentru aceste proprietăţi, dar nu se poate bucura de privilegiile pe care le are un proprietar. „Eu plătesc impozit pentru pădure și cumpăr lemne de la privaţi. Între 1500 și 2000 de lei cheltui anual cu lemnele. De șapte ani, de când am câștigat procesul, nu pot să-mi folosesc pădurea. Am fost la primar și a spus că nu are ce să-mi facă. Pe acel amplasament mai sunt și alţi proprietari, rude de-ale angajaţilor din primărie. Au vrut să-mi dea în altă zonă, dar nu puteam accepta pentru că pădurea respectivă era a altcuiva. Am fost și la Prefectură, dar degeaba”, a spus Andrei Cauc.

Și rudele secretarului comunei Negomir, Valentina Cauc, deţin o suprafaţă care se suprapune peste proprietatea lui Andrei Cauc. Secretarul comunei spune că speţa este una complicată, pentru că și ceilalţi proprietari deţin titluri de proprietate. În aceste condiţii, problema poate fi rezolvată doar de instanţă. „A fost pus în posesie, inginerul i-a delimitat. Comisia locală a respectat hotărârea judecătorească. El când s-a judecat trebuia să spună că sunt titluri eliberate unde solicită. A lăsat procesul să curgă așa și acum trebuie să se judece cu oamenii, cu cei 20 sau câţi sunt. Judecătorul stabilește al cui titlu rămâne valabil, al lui sau al altuia. Are și socrul meu o suprafaţă acolo, 3-4 ari, cred. El are în lungime, ceilalţi în lăţime. Pentru 3-4 ari nici n-aș face... Ce probleme am eu pentru 3-4 ari?”, a explicat Valentina Cauc, secretarul comunei Negomir.       

Vizualizări: 3,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: