Nu vă mai mințiți. Suntem în război

Pornesc de la premisa  că publicul larg (inclusiv și mai ales cel activ pe platformele de social media) cunoaște disputa dintre D.Trump și establishmentul american în privința implicării în/influențării alegerilor prezidențiale din SUA (și nu numai) a unor state și organizații nonstatale străine. Vă ofer o concluzie neargumentată aici, sperând să credeți și să cercetați fiecare: Trump și echipa sa s-au folosit de agenți străini (statali și nonstatali) pe baza unor înțelegeri directe (cu Putin de ex.) sau indirecte în campania electorală, pornind de la o nouă înțelegere strategică a lumii și acceptând că scopul scuză mijloacele. Trump reacționează în prezent pe subiect numai în terenul politicii, acolo unde de mai mult timp adevărurile nu mai contează, ceea ce poate fi util politicianului Trump, dar nu și președintelui lumii libere sau nouă, celor care tânjim existențial după o lume liberă în care adevărul redevine scop al libertății. Trump va deveni președinte numai atunci când va adopta soluții de apărare a lumii libere și adevărurilor dureroase, fără de care nu se poate reface/păstra nici o Americă cu adevărat mare.

Acțiunile negate de Trump cu sprijinul împricinatului Putin - cei mai mari actori care cred în puterea minciunii repetate în epoca postadevărului - au fost posibile doar pentru că există platformele Facebook, Twitter și Google, lansate înainte ca proprietarii să se gândească la scopul și efectele lor, pe baza unor concepții generale greșite despre lume (sfârșitul istoriei, multiculturalismul nivelator etc.) și continuate prin respectarea/ promovarea tuturor prostiilor susținute de political correctness.

Congresul SUA a chemat cele trei platforme la audieri. De subliniat că cei trei giganți și-au trimis directorii pentru legalitate  - care nu sunt adevărații decidenți - protejându-i pe adevărații responsabili, manevră necesară atâta timp cât aceștia nu au răspunsuri și soluții. Pentru că, din lipsă de spațiu, nu pot prezenta dezbaterea aici, vă recomand articolul Sorinei Matei, care cred că rezumă bine audierile.

Mă limitez la câteva citate selectate din intervențiile membrilor Congresului, cu precizarea că abordarea problemelor a fost aceeași la republicani și democrați.

,,...nu se mai poate. Cred că nu pricepeți! Vorbim despre o schimbare, domnilor! Vorbim despre începutul războiului cyber, informațional”.

 „Sunteți mai mult decât un publisher de informație, căruia i se aplică reguli, legi. Cel mai mare venit al companiilor dvs. vine din data mining. (extragerea informațiilor din cantități mari de date și furnizarea lor pentru folosirea în diferite scopuri: politice, sociale, comerciale, război informațional/clasic etc.) Știți mai multe despre miliarde de oameni decât oricine, incluzând Guvernul. Dar folosiți aceste informații ca să țintiți oamenii, ca să le influențați opiniile”.

,,Suntem targhetați geografic din 2015.Voi unde erați? Conținutul distribuit ne divizează societățile. Rușii lucrează pe teme care ne despart, să adâncească disputele. ... . Ce ne vorbiți aici că dvs. construiți comunități? Le divizați, le subminați!”

,,Suntem îngrijorați, ați devenit o problemă de politică publică și de securitate națională  a statului american!”

,,Vă uitați și la această planșă? Președintele SUA în exercițiu a redistribuit un mesaj de pe un cont fals, cont legat de Rusia! Președintele SUA!”

,,... cum de nu ați văzut că unele reclame electorale au venit din Rusia și au fost plătite în ruble? Reclame electorale americane și ruble? Cum de nu ați putut conecta aceste simple două date?”

,,... ați folosit cuvinte ca autenticitate, acuratețe, dezinformare și falsitate. Dar în același timp, cel puțin unul dintre voi a spus că nu sunteți arbitrii adevărului. Și încerc să înțeleg cum recunoașteți dezinformarea fără un arbitru al adevărului. ... Dacă asta e adevărat, atunci ce este dezinformarea și cum o recunoașteți? Director Facebook (DF)- Facebook permite autenticitatea. Congresman (C)- Păi și eu pot fi autentic . Și scriu că azi e joi (deși nu e). Ce faceți cu asta, domnule? DF-Noi credem că aveți permisiunea să spuneți asta. C-Dvs. credeți că Constituția SUA protejează declarațiile intenționat false? DF-Noi încercăm să furnizăm o platformă pentru autenticitate ... C-Știu că sunteți avocați. Este permis constituțional să rostogolești o afirmație intenționat falsă? Așadar autenticitatea vorbitorului este foarte importantă pentru dvs. dar acuratețea conținutului mai puțin. DF-Da, domnule”.

,,Dacă nu ne oprim acum, problema se dezvoltă exponențial. Pot crea prin duplicare, multiplicare, dezinformare, lumi false. Pot genera schimbări de comportament ale oamenilor, ale societăților, națiunilor, pot devia, acționează în plan politic, social, financiar, speculează fricile ființelor și le exploatează.”

Congresul SUA a început să acționeze. În Camera Reprezentanților a fost depusă o lege care își propune să întărească integritatea democrației americane și securității naționale, prin îmbunătățirea cerințelor de transparență pentru publicitatea politică online. Chiar dacă legea va fi repede adoptată mai este mult până departe. Americanii știu că începutul soluției este transparența tuturor datelor care nu pun în discuție securitatea statului (nu secretizarea/ocultarea unor informații publice cum se întâmplă frecvent în Romania). Noi vrem să știm că statul revarsă prin instituțiile sale și troli marcanți, plătiți ocult cu sprijinul statului, o cantitate uriașă de neadevăruri care țintesc cetățenii care gâfâie plătind impozite, din care politicienii și înalți funcționari de stat aflați sub jurământ de credință pentru patrie să fure cu legea sau fără de lege, speculând fricile noastre? Constituția României permite asta doamnelor/domnilor Băsescu și Iohannis, Tăriceanu, Boc, Ponta Grindeanu și Tudose, Dragnea și Orban, Maior, Coldea și Hellvig, Dorneanu și Morar, Livia Stanciu, Mariana Ghenea și Cristina Tarcea, ambasadori ai SUA și ai țărilor UE, Lazăr și Kovesi, CTP,  Andronic, Cristoiu, Gâdea, Tăpălagă, Turturică etc. etc. etc.?

Dragii lor votanți, ascultători și cititori, trebuie urgent să convenim o definiție a troll-ului și să începem elaborarea (fiecare dintre noi sau/și poate împreună cândva) unei liste a celor care, pe diferite teme, permanent sau doar ocazional, îndeplinesc funcțiile unui trol. Nu vă așteptați la acțiuni din partea Parlamentului, Președinției, Guvernului, SRI, Parchetelor, etc. Toți aceștia au creat deja lumi paralele în care se simt foarte bine și vor încerca să creeze în noi frici pe care apoi să le invoce din nou pentru a da legi care să le permită să ne țintească, să ne manipuleze, să ne împingă în false lumi ale bunăstării, păstrând pentru ei lumea reală, lumea în care după cinci ani de creștere economică a crescut exponențial numărul celor care devin tot mai săraci, numărul copiilor care se culcă flămânzi și nu merg la școală, pentru a crește exponențial bogăția a mai puțin de 1/10 (dintre care puțini români) din trăitorii pe pământ românesc.

Uitați-vă la ei, la toți cei de mai sus, cum se comportă în spațiul public. Adevărați troli care construiesc în mințile noastre lumile lor divizate, paralele, false, ascunzând orice adevăr care umbrește lumile lor: lumea politicienilor care își expun luxul la ședințe de partid în care-i plâng pe cei pe care îi fură pentru a dobândi bunuri de lux: mașini, ceasuri, țoale, bijuterii, proprietăți imobiliare în toată lumea, amante, acțiuni la purtător etc., lumea serviciilor de informații care ne spune că apără patria jucând tenis și tăind porcul de Crăciun în locații destinate îndeplinirii atribuțiilor de serviciu sau în concedii exclusiviste plătite de Ghiță din contracte cu statul, de sute de milioane de euro, semnate chiar de ei, lumea procurorilor care ne spun că luptă de zor, folosind rechizitorii scrise, pentru fapte de doi lei sau inventate, de SRI cu corupția despre care studiile serioase spun că a crescut, lumea funcționarilor de stat cu salarii duble față de cei care muncesc să-i plătească pentru atribuții de serviciu inventate pentru a-și justifica posturile

înmulțite an de an,  lumea Înaltei Curți de Justiție în care există trei adevăruri judiciare diferite (fond, apel și recurs), lumea Curții Constituționale în care funcționarul care distruge/ia viața unui om încălcând o atribuțiune stabilită prin hotărâre de guvern nu răspunde penal ci doar -eventual- civil, după 7-10 ani cât durează, de regulă, un proces civil. Ce ziceți domnilor Tăriceanu și Dragnea? Pe când o audiere ca cea din Congresul SUA? Ce ziceți domnilor care patronați posturi/emisiuni radio/tv sau site-uri, bloguri și alte instrumente prin care distrugeți oameni, comunități, națiuni, valori, mituri și credințe? Când veți propune instrumente prin care să reclădiți încrederea in breaslă și să redeveniți utili societății, nu doar lumilor voastre divizate, paralele și false? Ați uitat oare că fake news-urile vă vor distruge pe voi înaintea lumii?

Dar, mai ales, ce ziceți voi, care nu sunteți politicieni, miniștri, șefi de servicii secrete, șefi de înalte instanțe judecătorești sau înalți funcționari publici? Voi când veți înțelege că doar lupta voastră de fiecare clipă pentru adevăr și dreptate îi poate opri? Când veți înțelege că această luptă presupune oameni instruiți prin școli bine finanțate și populate cu dascăli adevărați, în familii consolidate prin recunoașterea diferenței specifice față de orice tip de parteneriat între oameni, în comunități care împărtășesc aceleași valori, modele istorice, povești, mituri și credințe fondatoare, prin modele cu totul diferite de antimodelele de azi pe care le validați cu telecomanda, tastatura sau, mai rău, chiar cu votul vostru?

Angajații Facebook sunt indignați că nu le suntem recunoscători pentru că au o tehnologie frumoasă, fără probleme, care face mai mult bine decât rău și că ei nu sunt responsabili pentru natura umană. Se înșală; răul nu este intrinsec naturii umane, ci doar o alegere a omului. Pe angajații Facebook nu-i împinge implacabil natura umana să producă mediul în care răul înflorește; e doar alegerea lor.  Sunt responsabili, împreună cu statul nostru organizat formal și informal, dacă platformele lor sunt tehnologii care nu combat răul din lume și trebuie făcuți responsabili pentru mutarea omului într-un mediu care hrănește răul din lume. Dar asta nu ne scutește pe noi de efortul de a fi puternici in recunoașterea și apărarea adevărului, a identității fiecăruia, a familiilor, neamului și lumii noastre unice.

Vizualizări: 701

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: