Nutriție la Târgu Jiu

Unul dintre restaurantele de unde ne luăm noi mâncare, la prânz, este bun, așa. Adică au produse proaspete, ce fac este bun și oamenii cumpără de la ei, dar la nivel de meniu sunt așa, cam prea români parcă. De pildă, toată oferta de garnituri pentru meniul de prânz este pe bază de carbohidrați: cartofi sau orez. De altfel, când am încercat să evit combinația bombă și puternic contraindicată proteină (carne) – carbohidrați (cartofi), am purtat, cu domnișoara care mă servea, următorul dialog:

Eu: Se poate să-mi puneți mai multă salată la meniu, în loc de garnitură?

Ea: Nu, doar orez sau cartofi.

Eu: Știu, dar aș vrea fără carbohidrați.

Ea: Aaaa, păi atunci vă pun piure!

În cele din urmă am reușit s-o conving să-mi dea salată mai multă. Dar, când mi-a făcut punguța de luat la pachet, alta: mi-a pus în ea două chifle imense. Practic, două pâini. Adică tot carbohidrați, dar nu orice fel de carbohidrați, ci mama și tatăl carbohidraților. M-am declarat uimit, i-am zis domnișoarei că doar dacă mănânc pâinile alea îmi cam fac norma de calorii pentru acea masă a zilei, fără să mai fie nevoie de mâncarea propriu-zisă, și am adăugat: „imposibil să poată cineva să mănânce atâta pâine la o masă”. A ridicat din umeri: „Toată lumea le mănâncă pe amândouă”.

Și, în timp ce mergeam spre redacție și presăram firmituri pentru cei 300 de porumbei care se vor fi bucurate de acele pâini, mă gândeam că de aia trăim noi cu vreo 15 ani mai puțin decât olandezii, iar dintre anii ăia puțini, pe ultimii 30-40 îi trăim mai mult morți, cu burți, tensiune, diabet, pericol iminent de infarct și alte boli asociate alimentației proaste. Cum educația e cam greu de făcut de bunăvoie, în epoca post-adevărului în care toți oamenii cu acces la internet au impresia că ei știu mai bine, cred că ar fi benefic și chiar indicat să revenim la o formă de raționalizare a pâinii similară cu cea din perioada comunistă: să se dea câte o chiflă / zi de om, să ajungă caloriile la toată lumea!

PS – când i-am povestit întâmplarea, o prietenă de la București a avut o reacție amuzantă: „Și ce-ai fi vrut, mă, să-ți dea la pieptul ăla de pui, quinoa?!”. Da, adevărul e că nu m-aș supăra să învețe și patronii de restaurante din Târg ce-i aia alimentație corectă, chiar și quinoa.

Vizualizări: 3,049

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: