O asociaţie pune bazele primului sistem de irigaţii din judeţ

Gorj este printre puţinele judeţe din ţară care nu are nici măcar un sistem de irigaţii funcţional. A avut trei, înainte de Revoluţie, însă în prezent nici măcar un agricultor nu îşi udă culturile cu un astfel de sistem. Potrivit Direcţiei Agricole Gorj, o asociaţie din Săuleşti încearcă să pună bazele unui sistem complet nou după ce a obţinut fonduri europene în acest sens. Sistemul de la Săuleşti ar putea acoperi aproape 600 de hectare, iar dacă ar deveni funcţional, comuna ar putea fi un adevărat centru legumicol din judeţ.

În județul Gorj au funcționat, înainte de Revoluție, trei sisteme de irigații, unul la Săulești, altul la Bălești-Ceauru și ultimul la Motru-Samarinești. ”Din păcate, funcțional nu avem nimic la nivelul județului Gorj, am avut trei zone mari unde se folosea acest sistem de irigații, din păcate două au dispărut complet și unul există însă la momentul actual este nefuncțional. Primul sistem de irigații a fost în zona Bălești-Ceauru, apa venea prin cădere dintr-un lac, venea pe niște dale iar de acolo se ducea pe terenurile oamenilor. După revoluție s-au furat dalele, au distrus sistemul, n-a mai rămas nimic. Cel de-al doilea sistem de irigații era în zona Motru, la Samarinești, de-a lungul albiei Motrului era o importantă asociație legumicolă pe vremuri. Din păcate, s-a ales praful și acolo, nu se mai irigă nimic”, a mai spus Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj.

Fonduri pentru un sistem modern

Şansa de a avea și în județul Gorj un sistem de irigații bine pus la punct vine din partea Asociației de Udători din Săulești. Acolo există încă din perioada comunistă un sistem care prelua apa din Gilort și o ducea pe culturile oamenilor, însă după Revoluție a fost lăsat de izbelişte. Anul trecut, sistemul a fost renovat parțial, de câțiva cetățeni care s-au constituit într-o asociație și au obținut și ceva fonduri europene. ”Aceștia au accesat niște fonduri importante în 2015, prin Ministerul Agriculturii, în sensul că au schimbat pompele, conductele subterane, hidranţii. Au primit o parte din bani urmând ca anul viitor să primească şi diferenţa. În zona Săulești pot iriga în jur de 600 de hectare, pământul este deosebit pentru legumicultură. Până la a-l pune în funcțiune mai este mult de lucrat acolo însă este o speranță având în vedere că este singura asociație din județ”, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj. Unul din oamenii care au pus umărul la înființarea asociației de udători din Săulești, dar care s-a retras între timp, spune că ideea este nemaipomenită dacă proprietarii s-ar uni și ar cultiva toți același lucru. Aceștia ar urma să plătească ulterior la metru cub, asociația fiind una non-profit. ”În prezent se încearcă să obțină fonduri să refacă și restul sistemului, să poate deveni funcțional. Toate aceste 600 de hectare se pot transforma într-o feerie legumicolă. Este un sistem modern, de ultimă oră și este păcat, măcar anul viitor să continue, să-i dea drumul pentru că vedeți cum a fost și anul acesta secetă, ar prinde foarte bine. Vă spun, cel mai bine ar merge pe partea de legumicultură. Acum au pus grâu, au pus porumb, n-au pus ceva dirijat. Asta este problema la noi, fiecare plantează ce vrea, nu ce spune Direcția Agricolă. Și au apărut acum plante noi care ar merge în zonă”, a spus Mircea Bucur, unul din fondatorii asociației.

Vizualizări: 2,801

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: