O țară de medici

Așa cum am mai vorbit aici și cu alte ocazii, în general cititul e bun. Din păcate, inflația de lucruri de citit și sursele de informare care practic au explodat, odată cu internetul, face ca teoria să fie tot mai puțin valabilă. Internetul nu e bibliotecă. Pe internet nu scriu autori consacrați sau măcar profesioniști, cărora le-a dat credit o editură, care au citit 100 de cărți ca să scrie una, care au scris ceva cu conștiința faptului că nu oricine face asta și, dacă tot e să consumi hârtia, trebuie măcar să aduci un plus domeniului în care scrii, societății, publicului, oricui. Aia e biblioteca, cea pe care o știm noi de când eram mici, când internetul nu exista sau era mult prea puțin răspândit ca să conteze.
Ei bine, pe internet nu e același lucru. Dacă cumva citiți acest text pe internet, considerați-vă avertizați: pe internet poate să scrie oricine cretin. Și CHIAR O FACE! Și, inflația de cretini care scriu pe internet cu siguranța de sine a prostului fudul face ca modul cum alegi CE citești să fie crucial. Teoretic, fără un organ suficient de bun care să facă diferența între rahaturi și chestii folositoare, avem toate șansele să citim 95% rahaturi, după care să devenim niște monștri de tipul Oliviei Steer.
Sau, fie, hai să zicem niște victime. Olivia Steer e un caz grav și tipic de om care a citit MULTE RAHATURI pe care le-a luat de bune. Medicina este doar unul dintre acele domenii mult prea complicate ca să le înveți de pe internet. Medicii învață pe rupte între 6 și 12 ani (de fapt, dacă ținem cont de volatilitatea domeniului, cam toată viața) ca să ne facă pe noi bine. Învață din cărți de știință, nu de pe internet și de pe bloguri. Dacă vorbiți cu orice medic cu toți boii acasă, veți vedea că e disperat de amploarea pe care a luat-o autodiagnosticarea (dublată uneori chiar de autotratare), urmare a îndelungatului studiu de site-uri și mai ales forumuri. Nu suntem atât o țară de antrenori, cum se zice la fotbal, cât una de doctori. Te și întrebi de ce s-au chinuit oamenii ăia să învețe atât, dacă noi oricum putem să fim autodidacți și să tratăm cancerul cum zice Olivia Steer, cu coada șoricelului și laba gâștii. Păi, așa știam și noi!
Până una-alta, multe țări civilizate au făcut obligatorii majoritatea dintre vaccinurile care previn, prin imunizare, 27 de boli care în trecut omorau copii pe capete. Le-au făcut obligatorii tocmai pentru că s-au confruntat, și ele, cu o alarmantă creștere a numărului cretinilor care ori nu-și vaccinează copiii, ori se gândesc să bea ceai ca să le treacă cancerul. Dacă pe cretinii majori nu-i poți obliga să se lupte împotriva bolilor cu armele științei, nu cu acelea ale superstițiilor, apăi în cazul copiilor, da, categoric îi poți obliga să-i vaccineze, pentru că sunt datori și lor, și statului, să se asigure că nu se îmbolnăvesc. Prin urmare, această dezbatere e una la fel de falsă precum aceea dintre fumători și nefumători, din moment ce deznodămintele nu pot fi decât în favoarea uneia dintre tabere, mai devreme sau mai târziu. Adică fumatul interzis și vaccinurile obligatorii. Gata, am terminat, acum hai să trecem la subiecte care chiar merită dezbătute.

Vizualizări: 443

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: