Oameni fără şcoală şi fără caracter

Partidele politice au umplut parlamentul şi instituţiile statului, la vârf, de oameni fără şcoală şi fără caracter. Noi, oamenii obişnuiţi, plătim de mult pentru asta. Doar că putregaiul cultivat de toate partidele este atât de mare, încât nici măcar ei, politicienii, nu mai au scăpare. Nici de DNA, nici de ANI, nici de AEP, nici de alte instituţii de control. Şi suntem abia la început. Pentru că ăia mici şi proşti pe care i-au plantat politicienii în funcţii acum nişte ani au devenit între timp mari şi profesionişti desăvârşiţi. Vezi cazul Tudorel Toader, dar sunt mulţi ca el. Dacă te uiţi în CV-uri, zici că avem numai genii în guvern, în parlament, în ministere şi agenţii. Avem nişte fake-uri care au distrus o ţară, au distrus un popor şi acum îşi distrug creatorii.

Sunt amuzanţi politicienii care se plâng de legile proaste din România. Mă refer la politicienii din parlament. Să luăm de exemplu legea finanţării partidelor, că tot este acum un scandal în Gorj pe această temă. Este o lege foarte proastă, care probabil că le-a fost vârâtă pe gât politicienilor, dar asta nu este o scuză. O lege care le-a limitat cheltuielile pentru campania electorală atât de mult, încât nu ar fi acoperit nici benzina ca să ajungă la toate gospodăriile. Sigur că toate partidele au cheltuit bani în plus, fiecare candidat a scos nişte bani din buzunar. E bine că noua lege a oprit povestea cu găleţile, cu plasele cu alimente. Dar, s-a trecut în partea cealaltă, forţând partidele practic să nu îşi facă o campanie normală, neavând dreptul nici măcar la un număr decent de afişe. E o prostie să ai un panou electoral, pe care să poţi pune un singur afiş, că aşa e legea. E o prostie să spui că o listă întreagă de consilieri poate face o campanie într-un oraş cu doar trei mii de lei. Şi nu sunt singurele limite ale acestei legi.

Am întrebat câţiva parlamentari cum pot să facă legi atât de proaste şi când este vorba de ei, dar au cam ridicat din umeri. Pe lângă faptul că fac legi proaste, politicienii au avut grijă să umple instituţiile gen Autoritatea Electorală Permanentă cu personaje trimise de partide. Care, după ce că legea e proastă, o interpretează şi mai prost şi pun piedici partidelor în decontarea banilor de campanie. Tuturor partidelor. Dar, politicienii îşi merită soarta. Nu şi-au dat seama că, bătându-şi joc de noi, îşi bat joc şi de ei. Oare ei se întreabă vreodată cum ar fi arătat România dacă ar fi promovat meritocraţia? Oare nu le-ar fi plăcut şi lor să trăiască într-o astfel de ţară? Normal că nu, pentru că mulţi dintre ei ar fi fost la baza piramidei într-o astfel de ţară, nu în vârf ca acum.

Vizualizări: 794

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: