Olimpia Vegliach, solista care vrea să vindece vocile interpreţilor

Muzica s-a strecurat în viaţa sa de când era copil, iar acum călăuzeşte paşii elevilor de la secţia de canto clasic din cadrul Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” spre această artă. Profesoara Olimpia Bălăşoiu-Vegliach şi-a aprofundat cunoştinţele la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu profesorul Iulian Băiaşu, pe care îl consideră mentorul său. De la acesta a învăţat cum să îşi folosească vocea şi cum să o protejeze.

Olimpia Vegliach s-a afirmat în domeniul muzicii încă din clasa a V-a, de când era eleva Clubului Copiilor de la Bumbeşti Jiu. Ulterior s-a înscris la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, unde s-a pregătit cu profesoara Cornelia Cotan la canto popular. Prima decizie importantă din viaţa sa a fost luată în clasa a XII-a, atunci când a trebuit să aleagă între o carieră în medicină şi una în muzică. „Îmi doream foarte mult să urmez o carieră în medicină, de medic oftalmolog, însă ar fi trebuit să întrerup orice legătură cu muzica. Ar fi trebuit să sacrific toţi aceşti ani”, menţionează Olimpia. Legăturile cu muzica nu s-au sfârşit deoarece a făcut pasul spre Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. „Am muncit foarte mult pentru a intra la această universitate. Am trecut prin mai multe testări la Bucureşti, după care  profesorul meu mi-a dat asigurări că pot să fac muzică clasică. Dacă vrei ceva cu adevărat trebuie să munceşti”, spune Olimpia. La facultate Olimpia a fost colegă de grupă cu Marcel Pavel, pe care şi-l aminteşte ca fiind popular.

S-a pregătit cu terapeutul vedetelor

Mentorul său este profesorul Iulian Băiaşu de la Universitatea de Muzică din Bucureşti, care practică o tehnică vocală specială, datorită căreia a pus o graniţă între muzica populară şi muzica clasică. „Tehnica vocală a domnului profesor este una mai specială deoarece conţine vocalize terapeutice, care vindecă nodulii vocali sau parezele vocale. Datorită acestui lucru la el vin toţi din industria muzicii uşoare româneşti, precum Andra, Nico, Gabriel Cotabiţă sau Daniela Gyorfi. Tehnica m-a ajutat să pun o barieră între operă şi muzica populară. Vocea trebuie să fie tot timpul impostată ca să nu-ţi creezi probleme cu corzile vocale. Vocea e cea mai fragilă şi de aceea trebuie menajată”, explică Olimpia. Cunoştinţele acumulate la Bucureşti vor fi folosite la cursurile de canto de la Liceul de Muzică. „Din moment ce tehnica vocală a domnului profesor mi s-a părut excepţională este normal ca eu să fac acelaşi lucru. Dacă elevii au probleme cu vocea de ce să nu rezolv acele probleme- Vreau să lucrez vocile lor şi cine are potenţial să urmeze o facultate de profil. Important este să îşi dorească să facă acel lucru”, mai menţionează aceasta.

Olimpia vrea să atragă publicul gorjean spre muzica clasică. „Mi-aş dori să colaborez cu orchestra gorjeană Lyra Gorjului. Consider că lumea trebuie educată să asculte muzică bună. Din momentul în care vin dintr-un oraş mare ideea este să nu mă plafonez. Publicul trebuie educat prin spectacole şi manifestări”, spune Olimpia Vegliach.

Vizualizări: 642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: