Oltchim, o nouă Elodie?

Cumpărarea combinatului de la Vâlcea de către Dan Diaconescu va genera înainte de alegeri un nou mega-serial gen Elodia. Diaconescu cu al său partid avea nevoie urgentă de un scandal mediatic care să-i propulseze partidul direct în parlament. Toata lumea, şi mă refer la oficialii OPSPI, cei care au organizat licitaţia, sunt ferm convinşi că şi-au găsit investitorul strategic în persoana megastarului de la Caracal.

Se fac tot felul de presupuneri cum că în spatele megastarului s-ar regăsi un important investitor care nu a vrut să-si arate faţa şi-l foloseşte pe Diaconescu drept paravan. Nu cred o iotă din toate năzbâtiile astea, dar cred că Diaconescu nu va depune cei 45 milioane de euro la bugetul statului, cât este preţul vânzării.

Se va folosi de tot felul de tertipuri şi va demonstra că el a vrut să plătească preţul acţiunilor cumpărate, dar nu a putut pentru că oficialii statului îi pun tot felul de piedici. Îi va fi uşor să ţină subiectul fierbinte până la alegerile parlamentare.

Aşa că mai că-mi vine să-l cred pe premierul Ponta care sâmbătă, la Slatina, a declarat că-i pare rău că n-au venit ruşii să cumpere şi Oltchimul, ca să poată sta şi el liniştit. Aflat la serbarea de 10 ani de la preluarea producătorului de ţevi de oţel de către ruşii de la TMK, premierul Ponta n-a găsit altceva mai bun de făcut decât să-si exprime regretul că n-a venit o companie rusească să cumpere şi Oltchimul, ca să poată fi păstrate locurile de muncă ale vâlcenilor. De lângă Deveselu nici că se putea face o declaraţie mai neinspirată decât cea pe care a făcut-o deja Ponta!

Nu ştiu ce o fi găsit premierul bun la preluările făcute de ruşi, dacă ne amintim că la Câmpia Turzii, combinat preluat de ruşi a fost tăiat tot şi nici combinatului de la Oţelu Roşu nu-i merge mai bine, dar de la  Bucureşti lucrurile se văd totdeauna altfel... Pentru că deja scenarita e în floare, unii zic că Diaconescu ar fi fost folosit de PSD pentru a putea să demonstreze FMI, în faţa căruia se legase că privatizează combinatul până la sfârşitul lunii septembrie, că s-a ţinut de cuvânt. Alţii din contră, spun că e omul lui Băsescu folosit pentru a putea să demonstreze că actuala putere nu e în stare să facă o privatizare ca lumea.

Eu nu cred niciuna din variante şi cred că această licitaţie i-a venit ca o mănuşă lui Diaconescu şi va fi mijlocul prin care-şi va duce partidul în Parlament.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: