Operă inedită cu 7.000 de cuie. Cum poți contribui!

Un tânăr din Târgu Jiu a găsit o modalitate inedită pentru a strânge bani pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși "Cumințenia Pământului". Acesta, împreună cu alți tineri studenți din Timișoara, va realiza o operă uriașă din lemn la care vor folosi cuie și ață. Fiecare persoană interesată să doneze poate plăti minimum 10 lei pentru un cui. La finalul proiectului, opera ce va rezulta din toate cuiele cumpărate de la donatori va fi scoasă la licitație iar banii obținuți vor fi donați de asemenea pentru achiziția oprei brâncușiene.

Guvernul a demarat în aprilie campania de strângere de fonduri pentru cumpărarea operei. Campania de donare nu merge foarte bine, dat fiind că până acum s-au strâns circa 700 de mii de euro, în condițiile în care este necesară suma de 6 milioane de euro. Donații mai pot fi făcute până pe 30 septembrie. Din acest motiv, câțiva tineri au demarat propria campanie de strângere de fonduri. Campania demarată de patru tineri studenți la Timișoara: Gabriela Czifra, Remus Rădvan, Rareș Mateescu și Andrei Mimiși se numește „Ciocâlteul lui Brâncuşi”. Inițiatorii proiectului vor folosi tehnica string art pentru a realiza opera tribut. Cei care vor să ajute la realizarea operei trebuie să cumpere un cui, ceea ce înseamnă donarea a minim 10 lei, pe site-ul crestemidei.ro/brâncuși. Unul dintre studenți, Remus Rădvan, este din Târgu Jiu. "Practic batem cui în plăci de lemn și legăm cu ață, creăm imagini vizuale. Prin această tenică ne-am propus să realizăm o operă tribut marelui Constantin Brâncuși, de dimensiuni foarte mari. Ne-am gândit să fie o operă la care să contribuie toți românii, care au nevoie să fie împreună, pentru că întodeauna împreună reușești", a declarat Remus Rădvan, coordonatorul proiectului „Ciocâlteul lui Brâncuși”.  

Un cui, minim 10 lei

Românii care vor dona sume mai mari vor primi și o recompensă din partea organizatorilor. 7000 de cuie speră să bată în opera finală. Mai mult decât atât, 20 de km de ață va fi folosită. Circa 30 de cuie au fost deja vândute. Placa finală va avea 2 m x1.30 m. "Românii care vor să doneze către Cumințenia Pământului pot face acest lucru pe site-ul campaniei noastre. Donațiile încep de la un simbolic 10 lei pentru un cui. Dacă donează acești bani îi punem cuiul lui pe placa cea mare și numele dumnealui pe spatele plăcii finale", a mai spus Remus Rădvan.

Cei care vor dona 50 de lei vor primi și un clip cu momentul în care tinerii vor bate cuiul în placă pentru a avea astfel și o amintire. De asemenea, cei care vor oferi 400 lei vor primi din partea organizatorilor tablouri tip suvenir cu diferite opere ale lui Constantin Brâncuși. Mai mult, tinerii pun la bătaie cele cinci ciocane cu care vor bate cuiele pe placa tribut. Imaginea care va fi realizată din cuiele bătute în placa de lemn este ținută la secret de inițiatorii proiectului.  

Opera finală va fi dezvelită în data de 19 septembrie la Târgu Jiu. Campania se va încheia în data de 18 septembrie, la miezul nopții. Opera tribut va fi prezentată la Hobița, Târgu Jiu și mai apoi la Craiova și București, după care va fi scoasă la vânzare. Prețul de pornire la licitație va fi suma care se va strânge din vânzarea cuielor. Inițiatorii speră să strângă circa 4.400 de euro din donațiile pentru realizarea operei finale.

Galerie foto



Vizualizări: 1,840

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: