Operatorii economici gorjeni, dezinteresaţi de ajutorul acordat de stat

Doar 7 întreprinderi gorjene au depus cereri pentru acordarea ajutorului de minimis în acest an, chiar dacă suma maximă de care pot beneficia a crescut semnificativ din luna mai, potrivit datelor furnizate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Ajutorul de stat se acordă sub forma de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat, pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor. 

Ajutorul de minimis ce se poate acorda unei întreprinderi se situează in limita plafonului de 200.000 euro, echivalent în lei, pe o perioada de trei ani fiscali. Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) funcţionează încă din 2007 şi a fost îmbunătăţit printr-o hotărâre de guvern dată în luna mai 2009, prin care bugetul maxim al schemei de ajutor a crescut de la 5 la 100 milioane de euro şi a fost extinsă lista domeniilor de activitate eligibile. Însă nici acest lucru nu i-a motivat suficient pe operatorii economici gorjeni. Astfel, dacă până la data de 20 mai 2009, a fost depusă o singură cerere de finanţare, după majorarea bugetului, numărul cererilor a ajuns doar la 6.

850.000, cea mai mare sumă solicitată

Cea mai mare sumă solicitată de o întreprindere gorjeană a fost de 850.000. Principalele domeniile pentru care s-a solicitat finanţare sunt fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, fabricarea mobilei pentru birouri şi magazine, activităţi recreative şi distractive, activităţi de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente agricole, învăţământ în domeniul sportiv şi recreaţional sau lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, spune că acest program este binevenit pentru dezvoltarea întreprinderilor, iar condiţiile de eligibilitate sunt rezonabile: „Ca să poată beneficia de ajutorul de minimis, întreprinderile trebuie să fie să fie înregistrate conform Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, să îşi desfăşoare activitatea în momentul solicitării ajutorului, să prezinte un plan de investiţii care să reflecte modul de utilizare a sumelor acordate, cu o prezentare detaliată a cheltuielilor eligibile pentru care se solicită finanţare şi să nu se afle în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare”. Cererile de  finanţare depuse de întreprinderile din judeţul Gorj se situează sub pragul de 1% din totalul cererilor depuse la ANAF.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: