Operele lui Brâncuși, în miniatură, realizate de un fost profesor de sport

Un fost profesor de sport de la Târgu Cărbunești, acum pensionar, a făcut o pasiune din sculptarea lemnului, iar creaţiile sale sunt apreciate nu doar pe plan local, ci și peste hotare. Este vorba de Traian Ionel, în vârstă de 68 de ani, din Novaci, care a realizat până acum sute de miniaturi a celor mai importante clădiri şi monumente din țară și din străinătate. Cele mai multe lucrări ale sale reprezintă operele brâncușiene, dar și mănăstiri cu o arhitectură aparte. 

Traian Ionel este pasionat de sculptura în lemn încă de la începuturile carierei sale de dascăl. A lucrat zeci de ani în învățământ, ca profesor la o școală gimnazială din Târgu Cărbunești, însă își făcea mereu timp să dea o formă unei simple bucăți de lemn, folosindu-se de un mic cuțitaș. Locuiește în Novaci, iar în prezent este pensionar şi poate dedica mai mult timp pasiunii sale. Traian Ionel a realizat până acum sute de obiecte de artă, de la replici ale operelor lui Constantin Brâncuși, case tradiționale, fântâni, porți, până la mănăstiri existente în țară, dar și din străinătate. „Fac din pasiune acest lucru migălos care cere foarte multă răbdare, imaginație, toate calitățile pentru a realiza aceste obiecte de artă. Este și sculptură, dar valoarea lucrărilor mele, le apreciez eu, lucru manual. Nu am niște aparate speciale. Sunt lucrate cu un cuțitaș, ceva adeziv, și lemn din toate esențele, fără a folosi vopseluri. E lemn de prun, lemn de tei, de cireș. Le dau doar o patină de lac pentru conservare”, a declarat Traian Ionel.

„Nu le fac pentru bani, ci din pasiune”

Cele mai multe opere sunt inspirate din lucrările lui Constantin Brâncuși. „Fiind gorjean, orice privitor dorește să aibă o miniatură a operelor lui Brâncuși, în afară de o vedere care o poate face oricine. Pot să spun că am avut expoziții, în perioada când eram profesor, în Franța, Germania, Turcia, Bulgaria, unde au fost foarte mult apreciate de vizitatori. Pe oriunde erau cunoscute operele lui Brâncuși, le recunoșteau”, a mai spus novăceanul. Nu are un atelier, astfel că operele pe care le realizează prind viață de cele mai multe ori în bucătărie. „Împărțim masa din bucătărie”, a spus Victoria Ionel, soția meșterului popular.

O lucrare a sa poate fi achiziționată la prețuri care pornesc de la 10-15 lei, atât cât costă „Masa Tăcerii” de mici dimensiuni, până la câteva sute de lei, pentru o replică a unei mănăstiri sau alte monumente la care trebuie să scoată în evidență fiecare detaliu. „Sunt prețuri mici comparativ cu munca depusă. Dar nu le fac pentru bani, ci din pasiune”, a explicat artistul.

Galerie foto






Vizualizări: 14,033

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: