Opt artişti din România şi Italia expun la Târgu Jiu

Pierluigi Luise, curator de artă internațională de origine italiană, a venit la Târgu Jiu zilele acestea în calitate de curator al unei expoziții inedite închinată sculptorului gorjean Constantin Brâncuși. A vorbit despre titanul de la Hobița de parcă l-ar fi cunoscut personal. "Cred că toți cunosc acest artist, măreția și imporanța a ceea ce a dat, nu doar României, cât lumii întregi", a spus Pierluigi Luise.

 Un număr de opt artiști din România și Italia vor expune începând de joi, 2 noiembrie, o mulțime de lucrări realizate drept omagiu pentru Constantin Brâncuși. Este vorba de Ciro Palumo, Paul Popescu, Vasile Soponariu, Florin Hutium, Luca Dall'Olio, Valter Martinoni, Giulio Cardona și Fabio Brandalise. Este vorba de lucrări de sculptură, pictură, dar și fotografie.

Curatorul expoziției este Pierluigi Luise din Italia, care s-a preocupat ca fiecare operă să fie etalată așa cum trebuie la Muzeul Județean Gorj, acolo unde au fost expuse. În una dintre încăperi a adus chiar și frunze uscate pentru a o decora și a crea o armonie între opere și locul de expunere. Pe una dintre opere chiar pot fi zărite și câteva gâze, care cel mai probabil erau ascunse printre frunzele naturale. Cu ocazia organizării acestei expoziții curatorul Pierluigi Luise a vorbit foarte mult despre Brâncuși, dar și despre operele sale. "Ca toți marii artiști, nu este un miliardar, dar cred că nu-l interesează. Viața sa a fost o căutare continuă, o căutare interioară. Deci, a fost și la Paris și la New York, de asemenea în țara în care s-a născut. Brâncuși era un minimalist. S-a întors în istorie pentru a studia și a crea esențialitatea operei", a declarat Pierluigi Luise.  

Sculptorul gorjean Paul Popescu a creat trei opere drept omagiu pentru Constantin Brâncuși. "Este clar că fiecare dintre noi, români sau italieni, în momentul în care îți asumi participarea la o expoziție dedicată marelui deschizător de drumuri, Constantin Brâncuși, în mod firesc simți apăsarea pe umeri a unei mari responsabilități. Cum se zice în regim gospodăresc, pune mama tot ce are mai bun pe masă", a spus sculptorul Paul Popescu.    

Vizualizări: 3,140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: