Ore tăiate şi noi promisiuni pentru dascălii din Câlnic

Dascălii din Câlnic care au protestat pentru neplata celui de-al 13-lea salariu s-au ales cu orele tăiate şi cu noi promisiuni din partea autorităţilor locale. Nemulţumiţi pentru că nu şi-au primit în această lună cel de-al 13-lea salariu aferent anului 2009, profesorii care predau la cele trei unităţi de învăţământ de pe raza comunei au decis să nu le mai predea elevilor două ore, timp în care au organizat un protest pe holurile primăriei. În timp ce în unele clase elevii erau supravegheaţi de colegii care s-au alăturat protestului, în unele aceştia ascultau muzică, bucurându-se de lipsa profesorilor.

Primarul Dumitru Vulpe le promisese dascălilor că vor primi banii în luna februarie. După discuţii, oamenii au plecat acasă împăcaţi cu gândul că îi vor primi în două săptămâni...ceea ce înseamnă tot februarie. „Protestăm pentru nişte drepturi pe care trebuie să le primim, dar care întârzie în fiecare an. Al 13-lea salariu  trebuia acordat în luna ianuarie. Anul trecut am primit acest drept în luna aprilie”, declara supărat profesorul de educaţie fizică din şcoală.

Dacă la ora 10.00, profesorii din Câlnic erau convinşi că nu o să intre din nou la clasă fără al 13-lea salariu, după o oră au plecat la şcoală cu promisiunea că peste o săptămână şi jumătate o să-şi primească drepturile. „Vineri am depus o notificare la sediul primăriei prin care l-am anunţat pe primar că vom organiza acest protest pentru a ne primi drepturile cuvenite. Primarul ne-a precizat iniţial că vom primi al 13-lea salariu în cursul lunii februarie, iar după alte discuţii am primit asigurări că acesta va fi acordat în cel mult două săptămâni. În urmă cu patru-cinci ani acest salariu se primea în luna decembrie, având în vedere faptul că el făcea parte din execuţia bugetară a anului respectiv. Era normal şi legal să fie aşa. Am ajuns în situaţia să fim nemulţumiţi, având în vedere că şi pe noiembrie, şi pe decembrie ni s-au luat 15,5% din salariu, plus sporul de 2%”, spune liderul de sindicat Ion Ciocârlie.

Dascălii, pedepsiţi de IŞJ Gorj

„Niciodată nu am spus că profesorii nu vor primi acest drept salarial, numai că este o chestiune de zile. Ei au venit de azi pe mâine să le dăm al 13-lea salariu, ori legile în vigoare spun că acest spor se va da din luna ianuarie”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul din Câlnic. Dacă al 13-lea salariu o să îl primească până la urmă, orele petrecute la uşa primarului o să fie însă neplătite, protestul fiind ilegal. „Protestul profesorilor din Câlnic a fost ilegal, motiv pentru care nu o să fie plătiţi pentru cele două ore în care au absentat. Este de neînţeles gestul lor, mai ales în aceste condiţii de criză şi în condiţiile în care primăria Câlnic este singura care acordă tichete cadou, tichete de masă sau prime de vacanţă”, spune Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: