Pădure de fag prăbuşită în cariera minieră! CEO va plăti daune!

Două hectare de pădure au fost distruse vineri de angajaţii Complexului Energetic Oltenia. Utilajul a excavat abuziv pe sub pădure, până când aceasta s-a prăbuşit. Frontul de lucru este acum blocat şi probabil că aşa va rămâne, având în vedere că exploatarea de la Seciurile-Ruget este programată pentru închidere. Oamenii comuna Roşia de Amaradia au tras o spaimă teribilă, pentru că zgomotul terifiant produs la miezul nopţii a fost asemănător cu cel din 2005, când o alunecare de teren a distrus sute de case. Direcţia Silvică, proprietarul pădurii, va solicita daune complexului energetic.

Cariera Seciurile Ruget este pe punctul de a fi închisă, pentru că excavatorul nu mai are front de lucru. Pentru a mai prelungi activitatea carierei, în zonă s-au forţat lucrurile şi s-a excavat la baza pădurii. Din acest motiv, aproximativ 2 hectare de pădure de fag au alunecat în carieră.  „Era normal să se întâmple acest lucru, pentru că s-a excavat foarte aproape. Nu vorbim de o calamitate natură, ci de un fenomen absolut normal, care era de aşteptat să se întâmple dacă s-au forţat lucrurile. Aici activitatea se va închide, dar probabil cei de la mină au încercat să mai tragă de timp până când se vor muta utilajele. Din ce ştiu eu suprafaţa de pădure care s-a prăbuşit nu fusese expropriată”, a spus primarul Liviu Cotojman.

Clipe de coşmar pentru localnici

Pădurea s-a prăbuşit la miezul nopţii, însă din cauza zgomotului oamenii s-au trezit şi pentru câteva minute s-au gândit că din nou casele au luat-o la vale. „Dormeam şi am simţit cum se zguduie patul cu noi. Ne-am gândit că e cutremur sau alunecă din nou terenul. Am ieşit repede din casă şi am auzit pădurea trosnind. Atunci ne-am dat seama că pădurea de lângă carieră s-a prăbuşit. E alarmant ce se întâmplă pentru că, dacă pe timp de secetă pământul alunecă, nici nu vrem să ne gândim ce va fi atunci când vor începe ploile. Oricum casele crapă în continuare. Probabil o să dispărem de pe faţa pământului”, a spus un localnic din satul Seciurile.

Sătenii se aşteptau să se întâmple acest lucru, dar sunt mulţumiţi măcar că nu pădurea lor particulară a fost afectată, ci a statului. ”Era normal să alunece pădurea în carieră, pentru că au excavat pe sub ea. E rău ce s-a întâmplat, dar măcar e bine că nu e a noastră, ci a statului”, susţine un alt localnic.

Cariera trebuie să plătească despăgubiri

Direcţia Silvică a demarat imediat o anchetă în zonă, pentru a stabili cu exactitate din ce cauză s-au produs alunecările de teren, dar şi pentru a stabili prejudiciul. „Din primele informaţii, cred că din cauza exploatărilor miniere au fugit aproximativ 2 hectare de pădure. Acum o să calculăm despăgubiri, pagube, o să punem în valoare masa lemnoasă şi o să ne socotim cu cei de acolo, de la carieră. Se fac nişte calcule speciale, se stabilesc despăgubirile pe care trebuie să le plătească. În zonă s-au mai întâmplat de-a lungul anilor situaţii de acest gen. O să stabilim cel mai probabil şi o sancţiune, pentru că din cauza dânşilor s-a produs alunecarea de teren”, a declarat Ovidiu Cârstoc, director Direcţie Silvică.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: