Pădurile de castani din Gorj, salvate cu fonduri europene

Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului a reuşit să obţină o finanţare de aproape două milioane de euro pentru a reface pădurile de castani care încă mai există în partea de nord-vest a Gorjului, precum şi suprafeţele de jnepeniş care au dispărut în ultimii ani de pe versanţii muntoşi.

Iniţiativa acestui proiect a avut-o Elisabeta Juveloiu, care acum poate spune că APM Gorj este singura agenţie de protecţie a mediului din ţară care a iniţiat un proiect pe care să îl finanţeze Uniunea Europeană în acest an. Proiectul vizează în special zona Padeş – Tismana, pentru că aici şi la Baia Mare mai există plantaţii de castani româneşti. Pădurile seculare sunt însă pe cale de dispariţie, după ce o boală teribilă, „cancerul castanului”, a devastat hectare întregi în ultimii ani şi, din cele peste 100 de hectare de la nivel de judeţ circa un sfert sunt complet decimate, iar jumătate sunt afectate în mare parte, fiind şi ele în mare pericol.

„Proiectul se va derula pe o perioadă de cinci ani, începând de acum. În primul an facem studii, apoi  creştem puieţii, îi plantăm şi urmărim prinderea lor, după care, la final sperăm să avem toate pădurile refăcute. La fel vom proceda şi la jnepeniş. Proiectul este mult mai amplu, pentru că presupune şi amenajarea unor trasee turistice în aceste păduri, a unor puncte de observaţie, de amplasare a unor indicatoare. Dorim să ajutăm şi la dezvoltarea turismului, pentru ca cei veniţi în vizită la noi să poată să vadă unde creşte castanul şi cum arată o astfel de pădure, locurile de acest gen fiind extrem de rare”, a menţionat Juveloiu.

Festivalul castanelor, la Peştişani

Aceasta spune că, de anul viitor, va organiza la Peştişani şi un festival al castanelor în prima duminică a lui octombrie, până atunci edilul din Runcu, Adi Câmpeanu având deja programată o astfel de manifestare programată pentru duminică. Edilul din Tismana, Marian Slivilescu, declară şi el că de anul viitor doreşte să organizeze un astfel de festival, dar Juveloiu spune că va cere autorităţilor judeţene să ia în calcul în principal manifestarea sa, manifestare la care doreşte să participe primăriile din zonele în care creşte castanul. „Am ales Peştişaniul pentru că este şi aici o pădure de castani, dar aici este şi Brâncuşi şi cred că putem împleti foarte bine aceste două lucruri pentru a reuşi să atragem interesul turiştilor pentru Gorj şi castanii pe care îi avem sau îi vom avea pe meleagurile noastre”, mai spune Juveloiu.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: