Panică la bloc. Tânără rănită în explozie

O tânără de 24 de ani din Târgu Jiu a ajuns la spital marţi seara după ce în apartamentul său s-a produs o explozie urmată de un incendiu. Apartamentul este situat la parterul unui bloc de pe strada Minerilor, femeia rănită fiind singură în locuinţă în momentul producerii exploziei. Suflul deflagraţiei a aruncat în exterior atât ușa de la intrare, cât și geamul dinspre stradă, un grilaj metalic de protecţie curbându-se după ce a s-a produs aprinderea acumulării de gaze.

Apartamentul era încălzit cu un convector pe gaze și, cel mai probabil, la aprinderea unui bec, fără să simtă mirosul de gaze, tânăra a declanșat involuntar explozia. Aceasta a fost salvată din apartamentul în care a izbucnit și un incendiu de un vecin curajos, care, sub protecţia anonimatului, a povestit că nu a stat pe gânduri când a fost vorba să o ajute pe tânără. „Era rănită, avea arsuri pe mâini, picioare și faţă, din ce am putut eu să observ și nu realiza prea bine ce se întâmplase. Izbucnise focul în camera unde era ea. Am intrat cu greu acolo pentru a o trage afară. A putut să meargă pe picioarele ei până la ieșirea din bloc”, a povestit bărbatul.

Explozia produsă la parterul blocului i-a speriat pe toţi locatarii, inclusiv pe cei din blocurile de vizavi, care au ieșit și ei în stradă pentru a vedea ce se întâmplă, mai ales că era trecut de ora 22.00 și mulţi dintre ei se pregăteau de culcare. „Eram la televizor și am auzit o bubuitură puternică. Mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva, iar când am coborât până la parter am văzut că începuse deja să ardă în interiorul apartamentului unde fusese explozia. Am sunat la 112 și au venit apoi pompierii, salvarea și fiecare și-a făcut treaba”, a explicat un locatar.

Cu câteva clipe înainte de a se produce explozia un tânăr trecuse pe lângă fereastra care a fost aruncată în aer de deflagraţie. Acestuia nu îi venea să creadă că scăpase teafăr. „Mergeam spre casă și cred că eram la vreo zece metri de bloc, după ce trecusem pe lângă geamul acela care a zburat. A fost bubuitura și nu îmi dădeam seama unde se întâmplase. A fost un șoc pentru că eram aproape, iar când am văzut că explozia a fost chiar pe unde trecusem eu cu câteva secunde înainte nu îmi venea să cred că am avut atâta noroc. M-am întors acolo să văd ce s-a întâmplat și am văzut o fată care ieșea pe scara blocului. Avea arsuri, dar era pe picioarele ei”, a spus martorul respectiv.

 

Cauza exploziei

Pompierii, un echipaj SMURD și unul de la Ambulanţa Gorj au intervenit pentru a asigura toate măsurile necesare într-o astfel de situaţie, incendiul fiind lichidat repede, înainte de a se extinde. Pentru locatarii din bloc a fost o noapte mai complicată pentru că, după ce au ieșit din apartamente în pijamale sau cu ce aveau cu ei, înapoi au revenit mai greu. Angajaţi ai Distrigaz au trebuit să facă verificări temeinice la reţeaua de gaze, iar poliţiștii și pompierii au trebuit să inspecteze și ei locul pentru a stabili cauzele producerii exploziei și a incendiului. Cu această ocazie, compania de gaze a dat publicităţii un comunicat în care a făcut precizări despre cele întâmplate, dar prin intermediul căruia le-a cerut încă o dată abonaţilor săi să își verifice reţelele pentru a evita astfel de necazuri.

„Precizăm că explozia s-a datorat unei acumulări de gaze, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a aparatelor din instalaţia de utilizare a gazelor naturale. De asemenea, în urma investigaţiilor tehnice efectuate de către Distrigaz Sud Reţele, nu au fost depistate scurgeri de gaze în zona reţelei de distribuţie gaze naturale, în zona adiacentă imobilului şi implicit nici infiltraţii în subsolul acestuia. Reamintim clienţilor că instalaţiile de utilizare a gazelor naturale nu sunt componente ale sistemului de distribuţie operat şi gestionat de către Distrigaz Sud Reţele, clienţii fiind responsabili de întreţinerea, mentenanţa şi exploatarea lor”, a menţionat furnizorul de gaze. 

Vizualizări: 1,642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: