Parlamentarii gorjeni, mai bogați după câteva luni de mandat

„Tradiția” creșterii sumelor pe care le au în conturi parlamentarii județului s-a menținut și la cei care la sfârșitul anului trecut au primit voturile gorjenilor pentru a-i reprezenta în Senat sau Camera Deputaților. Declarațiile de avere completate de aleșii neamurilor arată că în doar câteva luni de mandat unora le-au apărut conturi noi, alții au moștenit suprafețe mari de teren, etc, fiind deja greu de imaginat unde vor ajunge averile parlamentarilor la finalul mandatului actual.

Florin Cârciumaru pare să fi dat lovitura în privința situației financiare, senatorul PSD menționând în cea mai recentă declarație a sa de avere două conturi care nu figurau în declarația dată la începutul acestui an, atunci când și-a preluat mandatul de parlamentar. Ambele conturi sunt deschise la BRD, dar fără să fie menționat anul în care sunt deschise acestea, deși în declarația de avere există o rubrică specială în acest sens. Unul dintre conturi figurează cu 52.500 de lei, iar celălalt cu 630.000 de lei. Senatorul a explicat că în privința ultimului cont suma este trecută greșit și că, din grabă, probabil, secretara sa de la București a trecut un zero în plus. Așadar, suma corectă ar fi de 63.000 de lei, care, adunată cu cea de 52.500 de lei indică o economie pe care puțini gorjeni, spre deloc, au reușit să o facă anul trecut. În rest, Cârciumaru figurează în declarația de avere cu un credit făcut în 2009, pe 15 ani, pentru 160.000 de lei, veniturile sale din 2016 depășind valoarea de 120.000 de lei.

Rău nu stă în privința veniturilor nici Mihnea Costoiu, care este în continuare senator, deși nu mai reprezintă Gorjul în Parlament, așa cum s-a întâmplat până anul trecut. A fost ales pentru un nou mandat în București, iar în declarația de avere el menționează venituri de aproape 65.000 de lei ca senator și de aproape 260.000 de lei pentru funcția de rector al Politehnicii București. În plus, acesta a mai încasat aproape 27.000 de lei din închirierea unui spațiu comercial unei firme de pariuri sportive. Costoiu rămâne în continuare coproprietar la mai bine de un hectar de teren intravilan la Runcu și a două apartamente, unul situat la Târgu Jiu, celălalt în Capitală. La Târgu Jiu, senatorul bucureștean are și spațiul comercial de 225 mp închiriat. În rest, Costoiu nu are bani, conturi sau credite.

Averea lui Iriza

Nici Scarlat Iriza nu se poate lăuda cu conturi bancare măcar de nivelul celor pe care le are Florin Cârciumaru, deși senatorul ALDE derulează afaceri și chiar a câștigat bani din firmele sale. Circa 95.000 de lei a obținut senatorul ca dividende de pe urma celor trei firme ale sale, firme pe care, la rândul său, le-a împrumutat cu zeci de mii de lei. Anul trecut, Iriza s-a împrumutat cu 50.000 de lei de la Ioan Mariel Petric, un afacerist din Alba Iulia, împrumutul fiind scadent în 2017. Veniturile lui Iriza  din perioada în care a fost deputat au fost de aproape 65.000 de lei, la care se mai adaugă cele din pensie, în cuantum de peste 32.000 de lei, precum și veniturile salariale ale soției, de peste 37.000 de lei.

Moștenitorul Ponta

În privința deputaților aleși de gorjeni anul trecut, Victor Ponta se remarcă în noua declarație de avere cu o moștenire de peste 35 de hectare de teren agricol la Sânnicolau Mare. Moștenirea îi aparține, de fapt, Dacianei Sârbu, soția deputatului mai având câte o jumătate de hectar de teren cumpărat în urmă cu un deceniu și jumătate în Prahova, la Cornu, și în Dâmbovița. Daciana Sârbu a mai moștenit anul acesta și un apartament de 53 mp, în Arad, familia lui Ponta având oricum două apartamente în București și două case de vacanță ridicate la Cornu. Prin Gorj, Ponta nu mai are nimic, aproape nici cabinet parlamentar, după ce s-a ales cu o „garsonieră” lângă cabinetul lui Alin Văcaru. Deputatul din Tismana iese în evidență anul acesta doar cu un împrumut de 44.019 de lei pe care l-a realizat la o bancă și pe care trebuie să îl achite până în 2020, adică până la finalul mandatului. Văcaru mai are în derulare alte două credite, scadente în 2018, în cuantum de 10.000 de euro și, respectiv, 30.305 lei. Veniturile însumate din 2016 ale deputatului ajung la circa 38.000 de lei, 2016 fiind anul în care Văcaru a lucrat, pe rând, ba pe la Prefectura Gorj, ba la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților, ori la AJOFM Gorj, finalul anului găsindu-l în funcția de deputat.

Pentru Mihai Weber, anul 2017 a fost cel în care s-a despărțit de Volskwagen-ul Touareg, mașină pe care a dat-o cu 59.000 de lei. Anul trecut președintele executiv al PSD Gorj, luna octombrie, s-a despărțit și de o motocicletă pe care o avea de ceva vreme, prețul obținut pentru ea fiind de 15.200 lei. Tot în 2016, deputatul și-a împrumutat firma pe care o are cu peste 147.000 de lei, dividendele pe care  le-a primit la finalul anului de la aceeași societate fiind de circa 44.000 de lei. Ca deputat, Weber a avut venituri de aproape 65.000 de lei, soția sa câștigând ca inspector la Autoritatea Rutieră Română Gorj peste 37.000 de lei.

Al patrulea deputat pe care PSD îl are la nivel de județ, Elvira Șarapatin, și-a cumpărat anul trecut un Renault Captur, prin programul „Rabla”, după ce a scăpat de vechiul Logan pe care îl avea. La sfârșitul lui 2016, pe 20 decembrie, după ce a devenit deputat, șefa organizației de femei a PSD Gorj și-a donat apartamentul „cu o cameră” în valoare de 158.207 lei. Deputata mai are oricum în Târgu Jiu un apartament de 82 mp, o vilă de 143 mp, un apartament de 40 mp în Cluj Napoca și o casă de vacanță la Rânca. La capitolul împrumuturi, Elvira Șarapatin are un credit scadent în 2019 în cuantum de 25.300 de lei, la capitolul bijuterii sau bani în bănci ea trăgând linie. Veniturile sale au fost de 19.620 de lei, din pensie, la care se mai adaugă o chirie de 3.200 de lei și indemnizații de circa 19.000 de lei luate în perioada în care a fost consilier județean și membru în consiliul de administrație al CAS Gorj, respectiv în consiliul consultativ al AJOFM Gorj. Soțul deputatei, fost judecător, are și el o pensie care i-a adus anul trecut venituri de 142.000 de lei.

Săraca opoziție...

Pentru opozantul Dan Vîlceanu, 2016 a fost anul în care a vândut o casă de vacanță cu 120.000 de lei și anul în care și-a împrumutat firmele cu peste 111.000 lei. În garaj, deputatul liberal are două BMW-uri, unul fiind model X3, celălalt Seria 5, fabricate prin 2011 și 2012. Veniturile sale au fost destul de modeste, el fiind angajat ca director economic la ambele firme pe care le deține. Rominex Mining Engineering SA l-a plătit pe Vîlceanu cu 12.863 de lei, iar Trefo i-a asigurat venituri de 6.073 lei. Ca deputat, în decembrie, liderul PNL Gorj a prins o indemnizație de puțin peste 2100 de lei, în timp ce funcția de consilier județean i-a adus anul trecut o indemnizație de 4.848 lei. Deputatul a mai obținut 4000 de lei ca dividende de la o firmă și a încasat o subvenție APIA de aproape 1900 lei. În declarația de interese, deputatul a menționat și mai multe contracte pe care firmele deținute de el și mama sa le-au derulat cu companii de stat, în principal cu Complexul Energetic Oltenia. Valoarea cea mai mare a unui contract trece de 4,7 milioane lei, celelalte fiind de ordinul zecilor sau sutelor de mii de lei.

Vizualizări: 1,696

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: