Pârvulescu: Contractul de muncă din CEO se respectă

Federația Națională Mine Energie nu va organiza niciun protest, spune președintele Dumitru Pârvulescu. Liderul sindical a explicat într-un interviu la Radio Infinit că CE Oltenia a respectat Contractul Colectiv de Muncă al salariaților și chiar le-a dat cota de cărbune, care nu era prevăzută în acest document. Pârvulescu a explicat și că energia pe bază de cărbune o să dispară date fiind țintele impuse pentru viitor în ceea ce privește decarbonizarea. 

Reporter:Veți organiza manifestări sindicale în următoarea perioadă sau ați renunțat la această idee?

Dumitru Pârvulescu: Motivele pentru care nu facem protest sunt următoarele: programul de concedieri colective este mai stopat decât anul trecut pentru că nu mai sunt aceleași chestiuni. Al doilea aspect este că, și nu trebuie să uităm, funcționăm după niște legi. Nu pot să fac ce vreau eu. Avem un Contract Colectiv de Muncă care s-a respectat. Mai mult, există acest act adițional prin care, un drept pierdut la timpul acelea datorită acordurilor semnate de niște deștepți, a fost reintrodus în Contractul Colectiv de Muncă. Un alt aspect este că drepturile salariaților se dau la timp. Din punct de vedere sindical, pe legislația din România, nu pot să declar un conflict.

Rep.: Cum vedeți viitorul energiei pe bază de cărbune?

D.P.: Scenariul este stabilit și sunt niște scenarii stabilite de statul român, care așa a negociat. Dacă Uniunea Europeană și-a stabilit acel azimut de decarbonizare 40% în 2030 față de 20% în 2020 înseamnă sfârșitul energiei pe bază de cărbune în România.

Rep.: Sunteți resemnați?

D.P.: Nu suntem resemnați, suntem realiști pentru că cel puțin compania noastră și România nu cred că va putea implementa tehnologii care să-i permită o astfel de decarbonizare. Chestiunea asta se vede ani de zile. Nu e arbitrară chestiunea cu îmbătrânirea salariaților pentru că în cei 14 ani până la momentul acela critic în companie, ținând cont de creșterea vârstei salariaților, posibil să nu mai fie nimeni, toți să se pensioneze.

Rep.: Mai sunt țări care produc energie pe bază de cărbune...

D.P.: Alte țări care au energie pe cărbune nu au semnat cu ochii închiși ca România.

Vizualizări: 580

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: