Păun și Voicu – judecați pentru banii deturnați de la romii din Gorj!

Procurorii DNA au finalizat cercetările în dosarul în care o duzină de inculpați au fost cercetați pentru modul ilegal în care au cheltuit banii din două proiecte menite să îi școlească pe romii din câteva județe ale țării, inclusiv Gorj, astfel încât amărâții să își găsească o slujbă. Liderii țiganilor au făcut însă ceea ce au știut ei mai bine și s-au folosit de milioanele alocate comunităților sărace în interes personal, inclusiv electoral, cap de afiș în dosar fiind deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Alături de ei au fost trimise în judecată și alte persoane, inclusiv rude apropiate lor, dar și foștii șefi ai ANAF, Gelu Diaconu și Mihai Vătășoiu Gogancea. În fața legii va răspunde și firma Nicky Scorpion Alcom SRM acuzată de spălarea banilor în formă continuată.

Nicky Scorpion, așa cum își mai spune Păun, s-a folosit de Asociația Partida Romilor „Pro Europa” pentru a derula între 2010 și 2013 un proiect finanțat cu fonduri europene menit să asigure înființarea a 200 de locuri de muncă și implicarea în „inițiative de antreprenoriat social” a peste 3000 de persoane provenite din categorii defavorizate.

Donații de jumătate de milion de lei

Procurorii susțin că Păun și-a ales „beneficiarii” fără să le spună pentru ce trebuie să semneze hârtiile, dar că vor trebui să doneze 5% către Partida Romilor din salariul ce urma să le fie oferit pe o perioadă determinată de timp. Volumul donațiilor strânse astfel a ajuns la aproape o jumătate de milion de lei. Ancheta a evidențiat că mare parte din finanțarea proiectului, 77%, s-a dus pe cheltuieli cu angajații, care erau rude sau prieteni ai liderilor romilor, prejudiciul estimat de procurori fiind de peste 12,3 milioane lei.

Păun a manifestat „grijă” și pentru tinerii romi care, chipurile, și-ar căuta un loc de muncă, el accesând fonduri europene în acest sens, banii neajungând vreodată la beneficiari. „Obiectivul general al proiectului a constat în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 județe ale țării (Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul țintă au fost: lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist, pedichiurist, etc. În acest sens au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri tineri și persoane inactive”, arată DNA.

Bani din fonduri europene

Procurorii au descoperit că majoritatea cursurilor s-au ținut haotic, doar câțiva participanți fiind prezenți. Toți au primit însă diplome de absolvire, dar și sume cuprinse între 300 și 600 de lei sau deloc, finanțarea pentru proiect fiind neeligibilă, prejudiciul fiind estimat la aproape 14,8 milioane lei. Banii au fost cheltuiți însă după bunul plac al reprezentanților Partidei Romilor, Păun dispunând, de exemplu, plata către Mădălin Voicu pentru „drepturi de autor”, între 2011 și 2015 a peste 216.000 lei, soția deputatului, Carmen Olteanu, fiind și ea salarizată cu peste 194.000 de lei fără să fi prestat vreo muncă. „Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor „Pro Europa”. De asemenea, în același context, ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Ștefan, împreună cu vicepreședintele A.N.A.F., Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată”, arată DNA.

Bani pentru campanie

Procurorii au stabilit că în campania electorală din 2012 Mădălin Voicu, în calitate de președinte de onoare la Partida Romilor a cerut și primit 100.000 de lei, bani pe care i-a folosit pentru a-și reînnoi mandatul de parlamentar. Și, ca orice președinte „uituc”, și Voicu a omis să treacă în declarația de avere sumele încasate din fondurile europene accesate de Păun, acum ei având de dat explicații în fața magistraților de la instanța supremă, acolo unde se va derula procesul lor. „În perioada 2011-2015, cu intenție, inculpatul Mădălin Voicu, în exercitarea obligațiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus la Camera Deputaților declarații de avere, fără a declara suma de 216.502 lei, obținută în condițiile de mai sus precum și fără a declara încasarea contravalorii unui autoturism pe care l-a vândut către Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, în valoare de 40.000 lei”, menționează procurorii anticorupție.

Vizualizări: 506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: