Pericol pentru pădurile virgine. Gorjul e afectat!

Activiştii de mediu de la Greenpeace au tras un puternic semnal de alarmă cu privire la pericolul defrişării pădurilor virgine din România, asta la doar o zi după ce Romsilva anunţase că tocmai a inclus în categoria respectivă peste 2000 de hectare de pădure din zona Valea Cernei.

Ecologiştii nu au apucat să se bucure prea mult de recunoaşterea statului de pădure virgină pentru pădurile din zona respectivă a judeţului Gorj pentru că parlamentarii au luat miercuri o decizie care i-a bulversat pe aceştia. Conform unui comunicat de presă, senatorii au adus modificări la legislaţia în vigoare, modificări care pun în pericol existenţa ultimelor păduri virgine din Europa.

„Miercuri, 21 februarie, în plenul Senatului a fost votată propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, înregistrată ca Legea 52/2018. Deşi nu au fost realizate studii de impact sau fezabilitate, sub pretextul extinderii, îmbunătăţirii şi renovării serviciilor de utilitate publică, această propunere legislativă va permite scoaterea definitivă a oricărei păduri din Fondul Forestier Naţional, chiar şi a acelora din parcurile naţionale şi naturale ale României. Mai mult de atât, proiectul va da liber defrişărilor în inima pădurilor virgine şi cvasivirgine, dar şi a celor potenţiale, care astfel nu vor mai îndeplini criteriile de înscriere în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine şi, ca atare, îşi vor pierde statutul de zone cu protecţie integrală. Această propunere legislativă vine la doar doi ani după ce, la insistenţele ONG-urilor de mediu reprezentante ale societăţii civile, a apărut cadrul legislativ care protejează cele mai valoroase păduri ale României”, a comunicat Greenpeace.

Conform ecologiştilor, iniţiatorul modificărilor respective este un senator PSD, Emanoil Savin, fost primar la Buşteni între 2004 şi 2016. Senatorul deţine împreună cu soţia sa 13 terenuri pe Valea Prahovei, conform declaraţiei de avere. „Zilele astea am aflat că în toţi anii aceştia, dezvoltarea infrastructurii a fost blocată de existenţa pădurilor virgine - vorbim despre 2% din întreaga suprafaţă împădurită a României, vorbim despre cele mai vechi şi valoroase păduri, atât ale României, cât şi ale Europei. Ne opunem acestei propuneri legislative şi cerem Parlamentului să excludă articolul care dă liber defrişărilor în pădurile virgine şi cvasivirgine”, declară reprezentanţii Greenpeace România.

Vizualizări: 313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: