Permis pentru crimă

Omul e un animal foarte interesant. Omul are legi. În general, asta e bine. Legile, adică, sunt bune. Dar curios este că aceste legi nu reprezintă neapărat BINELE. Luați de exemplu legea asta, foarte discutată în ultimele zile:
”Recoltarea sau capturarea în scopul relocării a exemplarelor prevăzute la art. 3 alin. (2) care pun în pericol sănătatea și securitatea publică, a exemplarelor aflate în intravilanul localităților, a celor care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice, punând în pericol siguranța acestora și/sau a personalului de deservire”
Dacă n-ați înțeles despre ce e vorba, vă explic eu: omul și-a făcut singur niște legi ca să justifice niște măceluri. Niște măceluri care vin ca o completare la altă crimă.
Prin urmare, sunt niște animale în „intravilan” și noi trebuie să le omorâm. OK, dar nu se întreabă nimeni ce caută animalele alea în intravilan, săracele? Nu cumva legea se face că nu știe că intravilanul a intrat în animale, de fapt? Și că tot intravilanul le vrea moarte, de parcă ele ar fi vinovate de ceva?
Pădurile încă acoperă 30% din suprafața de pământ a Terrei, dar anual dispar bucăți din pădurea mondială de mărimea unui stat micuț, să zicem Panama. Din cauza acestui fenomen care are mult mai mult legătură cu risipa și lăcomia decât cu dezvoltarea, 85% intre toate speciile de animale sunt pe lista roșie a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) pe lista speciilor aflate în pericol de extincție.
Animalele nu au legi. Animalele nu se pot apăra. Explozia demografică dar și cea de comunicare a speciei dominante, omul, le face dependente de noi. Noi trebuie să dăm legi, logic, pentru a proteja animalele. Adică mie mi se pare logic. Trăim într-un ecosistem. Nici nu contează că ești evoluționist sau creaționist. Viața s-a dezvoltat în atâtea de milioane de moduri și e senzațional, dacă ești în primul caz. Dacă ești în al doilea, Noe a luat pe arcă doi reprezentanți din fiecare specie. Cu ce drept le ucidem acum?
N-o să vă spun că există păreri ale multor oameni de știință că balenele și delfinii sunt mai inteligente decât noi. Să ne rezumăm la suprafața terestră. Să vorbim doar despre urangutani, nu despre miile de urși, lupi și pisici sălbatice care sunt ucise anual în România, cu acord și chiar indicație de la oamenii care fac legi și de la aceia care le pun în aplicare.
96,4% din ADN-ul nostru e identic cu al lor. Sunt animale blajine, singuratice și foarte atente cu puii lor, care își petrec (din acest punct de vedere sunt cele mai ”umane”) 7-8 ani de viață în apropierea mamei, învățând și fiind îngrijiți de aceasta. Doar că oamenii omoară acești oameni necuvântători. Până când?

Vizualizări: 465

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: