Persoanele cu handicap vor permise de conducere

Zeci de persoane cu handicap se plâng de faptul că nu-şi pot lua permis de conducere din cauză că şcolile de şoferi din Gorj nu au maşini adaptate nevoilor acestora. Singura variantă este procurarea propriul autoturism şi adaptarea lui pentru handicapul respectiv. Din cauza costurilor ridicate, persoanele cu handicap apelează la credite bancare pentru a-şi achiziţiona un autoturism. Instructorii gorjeni sunt dispuşi să pregătească persoanele cu handicap însă nu sunt dispuşi să investească în adaptarea maşinilor particulare.

Cetăţenii cu deficienţe sunt nevoiţi să achiziţioneze propriul autoturism şi să-l adapteze pentru a putea face şcoala de şoferi. „În prezent sunt 6 persoane cu handicap care şi-au manifestat intenţia pentru a face şcoala de şoferi însă în judeţul nostru nu există nicio maşină adaptată nevoilor acestora. Cerinţele minime impuse de Registrul Auto pentru dotările unui astfel de autoturism ar fi o cutie de viteză automată, o nucă pe volan şi un sistem de aprindere automată a motorului”, a declarat Mircea Andrei, inspector principal în cadrul Compartimentului de Tip Familial al Persoanelor Adulte cu Handicap. În Gorj sunt peste 9.000 de adulţi cu handicap. Mulţi dintre aceştia ar putea conduce iar o maşină le-ar face viaţa mai uşoară. „Am fi interesaţi să procurăm o astfel de maşină, dar nu există finanţare. Dacă am identifica vreo sursă, am realiza un proiect pentru a veni în sprijinul cetăţenilor cu handicap”, a mai precizat Mircea Andrei.

Credite pentru achiziţionarea de autoturisme

Un număr de 45 de gorjeni cu handicap şi-au făcut credite pentru achiziţionarea unui autoturism. „Valoarea maximă pentru un împrumut bancar este de 10.000 de euro. Creditul poate fi obţinut o singură dată în viaţă. Persoanele cu handicap plătesc rata iar instituţia noastră dobânda lunară a creditului. În cazul în care nu se achită rata se va sista şi plata dobânzii. Până în momentul de faţă nu au existat probleme de acest gen,” a declarat Klara Şerbănoaica, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.  

Maşinile speciale, nerentabile

Instructorii gorjeni consideră că maşinile adaptate pentru persoanele cu handicap sunt nerentabile din punct de vedere financiar. Instructorii sunt dispuşi să pregătească cetăţeni cu deficienţe însă nu sunt de acord să investească într-un autoturism special. “Nu se merită să adaptezi o maşină doar pentru câteva persoane. Investiţiile sunt foarte mari iar banii respectivi nu se pot recupera într-un interval de timp scurt. Pot să pregătesc asemenea persoane dar pe maşinile lor”, a declarat Marian Dumitru, instructor la o şcoală de şoferi din Târgu Jiu.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: