Peste o sută de mineri au dat în judecată compania. Vezi de ce!

Sute de mineri şi energeticieni au acţionat in instanţă conducerea Complexului Energetic Oltenia, deoarece au constatat că pe carnetele de muncă le-au fost operate grupele de muncă, dar în fapt, la Casa de Pensii nu s-a plătit niciun ban. Mai mult, zeci de mineri care au fost trimişi în concediu de aşteptare nu pot intra acum, legal, la pensie deoarece nu au vechimea necesară în muncă. Explicaţia administraţiei CEO: s-a operat greşit în cărţile de muncă. Greşeala a fost făcută în perioada 2001-2012. Pecingină l-a altoit şi pe fostul partener Ion Răuţ, ajuns în funcţie de conducere la CEO, dar nu a aplicat acelaşi „tratament“ şi fostului coleg Laurenţiu Ciurel. Interesant este că printre cei care au condus departamentul Resurse Umane şi au comis aceste greşeli a fost şi Ion Răuţ.

Gheorghe Pecingină este avocatul a peste o sută de mineri şi energeticieni de la Cariera Jilţ- Turceni, care au constatat acum faptul că în perioada 2001-2012 în cartea de muncă le-au fost operate grupele de muncă, dar acestea nu au fost plătite. „Am constatat cu stupoare că în 2012, odată înfiinţat CEO, aceste drepturi salariale trecute în carnetele de muncă de fapt nu au existat niciodată şi nu au fost plătite niciodată. Mă refer la grupele de muncă. Aş vrea să precizez că abia acum în 2012, datorită acţiunilor promovate de noi, s-a constatat faptul că aceste drepturi au fost trecute eronat în carnete de muncă, fapt ce a dus la foarte multe greşeli şi erori mai ales atunci când au fost disponibilizaţi oamenii pentru că se calcula după carnetele de muncă şi se considera că îndeplinesc condiţiile de pensionare. Ori, aceste condiţii de pensionare nu aveau cum să fie îndeplinite pentru că asigurările sociale nu au fost plătite“, a declarat ieri Gheorghe Pecingină.

100 de dosare

Chiar dacă iniţial au fost cinci dosare, acum numărul acestora trece de o sută. Mai mult decât atât, adevărate probleme au minerii care au fost trimişi în concediu de aşteptare. După terminarea acestuia, foştii mineri ar fi trebuit să intre la pensie, dar cum nu tot ce a fost operat în cartea de muncă a fost plătit, practic aceştia nu mai întrunesc vechimea necesară. „Am plecat cu cinci acţiuni şi am ajuns la 100 de acţiuni şi numărul creşte. Paradoxal în 2001 ianuarie-aprilie sunt trecute în carnetele de muncă la cei de la Jilţ Nord ca şi grupă a doua de muncă, iar la Casa de pensii nu figurează ca fiind plătit. Au venit cu apărare de genul că operatorii în cartea de muncă au greşit“, a mai spus Pecingină.

În principal, este vorba despre unităţi care au făcut parte din SNLO şi după 2007 au fost subordonate complexurilor energetice.

Atac la ex-colegul Răuţ

Adeziunea de acum două săptămâni la PSD a lui Pecingină a schimbat atitudinea acestuia faţă de şefii din CEO. Nu a scăpat Ion Răuţ, care din şomer de la CE Turceni a ajuns director la CEO. Răuţ s-a retras acum din asociaţia Eurojob, unde activa împreună cu Pecingină şi Laurenţiu Ciurel. Odată cu această funcţie  Pecingină are un avertisment pentru Răuţ. „Aş vrea să atrag atenţia noii conduceri a CEO să fie atentă. (...) Sunt oameni care au fost angajaţi pe anumite criterii care sunt în continuare acolo şi care greşesc în continuare. Îi atragem atenţia şi domnului Răuţ pentru că nu va fi iertat nici dânsul dacă va greşi. Cine greşeşte, plăteşte“, a spus Pecingină.

Ion Răuţ nu a putut fi contactat pentru a-şi spune un punct de vedere.

PENSIE

Un nou caz „Vasile Brădescu“ este pe cale să se producă la Turceni, avertizează Pecingină. „Un caz este domnul Turturea de la Turceni, de un an jumătate nu primeşte nici şomaj, nici pensie pentru că are 29 de zile lipsă. Am încercat pe cale amiabilă şi i-a fost rupt dosarul în faţă. Domnul are teren şi se va ajunge în situaţia în care a fost şi cariera Jilţ“, a mai spus acesta.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: