Petrofac pleacă din Ţicleni. Cine preia sute de salariaţi!

Englezii de la Petrofac rup colaborarea cu OMV Petrom după cinci ani de exploatare a zăcămintelor de țiței pe zona Țicleni. Plecarea se va produce începând cu luna aprilie, anunță cei de la OMV Petrom, care dau asigurări că angajații Petrofac din zona Țicleni vor fi preluați în integralitate de către o altă firmă a lor. Vestea a picat ca un trăsnet pentru autoritățile locale, care se tem că acesta este începutul sfârșitului pentru activitatea de exploatare a zăcămintelor de petrol existente în zonă, lucru ce ar conduce la sute de disponibilizări din rândul cetățenilor orașului.

 Societatea Petrofac a început în 2010 colaborarea cu OMV Petrom privind exploatarea zăcămintelor de țiței din zona Țicleni. Acum OMV Petrom anunță că în următoarele luni Petrofac își va încheia activitatea la Țicleni și că acest contract va fi continuat de o altă firmă."OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei a convenit cu Petrofac, la solicitarea celui din urmă, încetarea anticipată a contractului pentru creșterea producției din zona Țicleni, județul Gorj (PEC Țicleni). Contactul încheiat în 2010, cu o durată inițială de 15 ani, viza revigorarea zăcămintelor mature de țiței din această zonă printr-un proiect de redezvoltare a zăcămintelor", au transmis reprezentanții OMV Petrom printr-un comunicat de presă. 

Pe durata contractului, Petrofac a derulat operațiuni de producție și servicii aferente, în timp ce OMV Petrom a rămas titular în cadrul contractului de concesiune petrolieră și deținătorul drepturilor și obligațiilor existente conform Legii Petrolului. 

 OMV: Salariații vor fi preluați de noua firmă

Ca urmare a încetării anticipate, ieșirea Petrofac din PEC Țicleni va avea loc în trimestrul al doilea din 2016, au mai anunțat cei de la OMV Petrom.

După încetarea PEC Țicleni, operațiunile petroliere din zonă vor fi continuate de către o companie deținută de OMV Petrom, care va prelua de la Petrofac toți cei aproximativ 870 de salariați, anunță compania. Cele 9 zăcăminte de țiței din zona Țicleni care au fost vizate de contractul cu Petrofac sunt zăcăminte mature, aflate în exploatare de peste 60 de ani. O delegație a OMV Petrom s-a întâlnit miercuri, 24 februarie, cu președintele Consiliului Județean Ion Călinoiu, căruia i-a garantat că angajații Petrofac nu își vor pierde locurile de muncă. 

 Reacţia autorităţilor locale

Autorităţile locale din Țicleni sunt de părere că OMV Petrom trebuia să continue negocierile cu Petrofac și să nu îi lase să plece de la Țicleni. Petrofac a făcut multe sponsorizări de-a lungul celor 5 ani pentru investiții și proiecte ale comunității locale, asigurând chiar și transportul elevilor din alte sate la liceu. Ori, nu se cunoaște dacă noua firmă va mai oferit atât de multă atenție comunității. "Petrofac a fost foarte bun pentru locuitorii oraşului, pentru primărie, pentru școlile orașului, pentru toate. Ce o fi de acum încolo nu ştim. Noi sperăm să fie mai bine. Nu știu ce politică au, pe mine nu mă anunţă decât atunci când vine firma. Trebuia să mai negocieze cu cei de la Petrofac, eventual să le dea și gazele în atribuțiile Petrofac. Puteau să mai negocieze și la producția de petrol. Au ținut cu dinții. Să vedem ce fac și cu populația, și cu angajații, și cu tot. Vă dați seama că în situația în care se vor face reduceri ne scade impozitul pe salarii, oamenii rămân fără loc de muncă. Noi încercăm să aducem firme și să plece oameni de acolo nu e bine deloc. Prețul barilului poate să și crească, de unde mai ia oameni dacă pleacă în afară să-și caute de muncă?", a comentat Constantin Radu, primarul orașului Țicleni.

Vizualizări: 1,144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: