Pictura bisericii de la Brădet, refăcută în jurul unui cuib de rândunici

O biserică veche din comuna Mătăsari va avea în curând o nouă înfățișare. Autorităţile locale au alocat fonduri pentru restaurarea picturii lăcașului de cult din satul Brădet. Lucrările ar trebui să fie încheiate până la începutul lunii septembrie. 

Lucrările au demarat acum circa o lună și sunt efectuate de către specialiști în restaurare din zona Horezu, județul Vâlcea. Picturile interioare au fost deja refăcute. „Refacem pictura de la biserica din satul Brădet. Realizăm și o împrejmuire a lăcașului. Vom pune și pavaj la aleile din curtea bisericii. Pregătim astfel biserica pentru resfințire, la o dată pe care o vom stabili împreună cu reprezentanții Mitropoliei Olteniei”, a declarat Gheorghe Gașpăr, primarul comunei Mătăsari.

Restauratorii au întâmpinat și un „obstacol” în timpul lucrărilor. La intrarea în biserică, acolo unde de asemenea trebuie refăcută pictura, și-a făcut cuib o rândunică. Restauratorii și-au propus să nu intervină în zona respectivă, până când puii nu vor crește cât să poată părăsi cuibul. „Este o minune faptul că și-a făcut cuib aici. O să-i protejăm pe pui, refacem pictura atât cât putem în jurul cuibului. După ce vor pleca din cuib, vom termina lucrarea în această zonă”, a spus unul dintre specialiști.    

Lucrările de restaurare a picturii, dar și de amenajare a aleilor se ridică la 50.000 de lei, bani alocați de la bugetul local. Autoritățile locale au în plan ca în viitorul apropiat să demareze astfel de lucrări de refacere a picturii și la biserica din satul Croici. În comuna Mătăsari mai sunt încă patru biserici, care au fost deja recondiționate.

Galerie foto





Vizualizări: 1,012

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: