„Pilotul de pe Dunăre” a ajuns în patria mamă

Bucurie fără margini pentru bibliotecarul din Petroșani pornit într-o aventură pe care nimeni nu a mai încercat-o până acum. „Crăișorul apelor”, după cum a fost botezat de jurnaliști, pentru că îl cheamă Avram Iancu, la fel ca pe „Crăișorul munților”, este de luni pe teritoriu românesc, deși, oficial, de abia marți la prânz a trecut prin vama de la Moldova Nouă pentru a fi oficial sub jurisdicția autorităților române.

Și-a văzut visul cu ochii marți la prânz, într-o zi în care peste 1000 de oameni l-au așteptat în port la Moldova Nouă. Avram Iancu, bibliotecarul plecat acum două luni să străbată înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, a ajuns în România după o călătorie nu tocmai ușoară și la îndemâna oricui. A înotat și câte 50 de kilometri pe zi, sau chiar peste această distanță, pentru a ajunge cât mai ușor la mare, iar acum s-a putut bucura că a intrat în România și s-a întâlnit cu românii despre care a vorbit prin Europa în periplul său. Autoritățile din Moldova Nouă l-au așteptat cu pâine și sare, dar și pe ritmuri din „Valurile Dunării”, Iancu fiind anunțat cu această ocazie că va fi declarat cetățean de onoare al orașului în semn de recunoaștere a efortului pe care l-a depus în demersul său.

Bibliotecarul din Petroșani a pornit pe 20 iunie într-o călătorie inedită, aceea de a traversa înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră fără nici un fel de costum de protecție. Călătoria a fost inspirată de romanul „Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne, al cărui erou străbate lungimea fluviului în 60 de zile. Iancu își propusese și el ca pe 20 august să fie la Sulina, dar furtunile pe care a trebuit să le înfrunte în deplasarea sa i-au dat peste cap planurile. Dacă își duce însă la bun sfârșit proiectul, e devine primul om care reușește să traverseze cei 2860 de kilometri ai fluviului fără costum de neopren. Cu un an în urmă el devenea faimos după ce reușea să traverseze tot fără costum de protecție Canalul Mânecii, fiind primul român cu o asemenea performanță.

Vizualizări: 1,163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: