Plantaţie de alun la Peştişani. Vrea să deschidă şi o fabrică!

Un afacerist gorjean vrea să înfiinţeze o plantaţie de alun la Peştişani. Investiţia presupune şi realizarea unei făbricuţe de procesare a alunelor. Autorităţile din Peştişani spun că au mai multe terenuri care s-ar preta pentru astfel de afaceri.

Primăria deţine peste 200 de hectare de islaz. Cum numărul de animale a scăzut considerabil în ultimii ani, administraţia locală este dispusă să ofere terenuri investitorilor. În acest fel scapă şi de întreţinerea acestora. „A venit un domn, cu care am discuţii de câteva luni, are un plan de afaceri în care, din ce am reţinut, ar fi vorba de circa 1,4 milioane de euro, pentru plantaţii de alun pe 50 hectare. Cu prelucrare. Condiţia mea este să nu dăm să facă doar plantaţie. Cine face şi producţie, pe lângă plantaţie, este bine primit în comună. Adică cine face locuri de muncă, să plece cu un produs finit. Nu cum se făcea înainte, tăiai lemnul şi trimiteai buşteanul direct afară. Nu! Trebuie să încasăm aici banii pe produse finite”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Primăria va scoate la licitaţie terenurile. „Proiectul este structurat în două faze. Prima fază înseamnă înfiinţarea plantaţiei de alun, adică să realizeze ferma cu utilajele aferente, tractoraşe, de 600 mii de euro. Și faza a doua, de 800 mii de euro, este privitoare la construcţii de hale, prăjitoarele de alune, ambalare, tot. Le voi rezilia contractul dacă nu vor face paşii aceştia. O să prindem în contract, cu termene de executare a fiecărei faze”, a mai spus primarul din Peştişani.       

Tot la Peştişani se vor înfiinţa o plantaţie de dud, o fabrică de procesare a mătăsii şi un institut care are legătură cu creşterea viermilor de mătase.

Vizualizări: 3,877

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: