Ploaia împiedică strânsul măceșelor

Ploile abundente din această săptămână le-au dat peste cap planurile pădurarilor din Gorj, care trebuie să strângă 20 de tone de măceșe pe care Direcția Silvică le va exporta în Germania. Vremea rea a făcut ca nici măcar jumătate din cantitate să nu fie adunată, până acum fiind recoltate doar vreo trei tone.

Fructele strânse de prin mărăcini trebuie să fie coapte bine, să nu aibă codiță și să nu fie amestecate cu frunze, lucru care le este spus tuturor celor care vor să adune măceșe. Kilogramul se vinde cu 1 leu și 20 de bani, fiecare pădurar având o normă de 300 de kilograme pentru ca întreaga cantitate de 20 de tone să fie strânsă la nivel de județ. „Recolta e mai slăbuță anul acesta decât cea de anul trecut, dar cred că ne vom face planul. Nu știu de ce sunt mai puține măceșe pentru că a fost și ploaie, a fost și cald, condiții au fost pentru ca să fie o recoltă bună. Vom căuta prin mai multe locuri și vom strânge atât cât trebuie”, spune unul dintre pădurarii implicați în activitatea respectivă.

Exportate în Germania

Fructele au fost afectate însă de bruma care a căzut în primăvară, atunci când au fost distruse și mari suprafețe cultivate cu viță de vie, zona de nord a județului fiind cea mai afectată. În zona de sud lucrurile stau ceva mai bine, dar acolo ploile sunt cele care îi încurcă pe pădurari în aceste zile. „Vremea de acum ne încurcă, dar nu avem ce face. S-a pus ploaia și normal că nu ai cum să mergi să culegi. În plus, fructul se înmoaie și nu se mai rupe așa de bine. Nu sunt condiții, dar sperăm să ne lase timpul pentru că planul trebuie să ni-l facem. Din asta trăim și dacă nu ne facem planul o să primim sancțiuni”, spune Marius Trante, pădurar la Ocolul Silvic de la Peșteana. Tone de măceșe, pe care el și colegii săi le strâng în această perioadă, sunt păstrate în camera frigorifică pe care Direcția Silvică o are la Târgu Jiu. Aici măceșele sunt depozitate în bidoane care au proprietățile unui termos, asigurând conservarea lor timp de două zile chiar și în cazul în care ar fi scoase din camera frigorifică. Cele două zile sunt suficiente pentru ca întreaga cantitate să fie transportată în Germania, acolo unde o firmă le valorifică și le transformă în ceaiuri sau în dulcețuri pe care nemții reușesc să scoată bani buni.

Vizualizări: 1,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: